Ode aan de fantasie

None

Cabaret

Kasper van Kooten: Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel

Tournee t/m 4 juni. dezaakvermaak.nl ****

„Ga weg en kom terug met een mooi verhaal”, luidt de levensleus van de opa die hoofdpersoon is in de nieuwe voorstelling van Kasper van Kooten. En de kleinzoon (Van Kooten) heeft inderdaad een mooi verhaal. Grootvader vertelde altijd over de legendarische avonturier Jackie Fontanel die hij had ontmoet in het New York van de jaren dertig. Voor zijn kleinzoon wordt die mythische figuur een held.

Na de eerste omtrekkende bewegingen, waarin Van Kooten een opgewonden stemmetje opzet dat zijn vertelling in de weg staat, maakt hij zijn intrige steeds intrigerender – en laat hij de spanning niet meer los. Hij haalt jongensherinneringen op met een tragikomische toonzetting, vertelt over een gevarieerd liefdesleven en roept de romantiek op van tropische paradijzen. Waarna het geheim van Fontanel tenslotte wordt onthuld in een pakkende slotscène.

Van Kooten lardeert zijn verhaal met songs van eigen hand in jarendertigstijl, met een jazzkapel – niet op het toneel, maar geprojecteerd in authentiek ogend zwart-wit.

Een ode aan de fantasie is dit, vormgegeven als een levensechte documentaire.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder