Naast oppositie, wil nu ook het coalitiepartner CDA debat over 130 km/uur

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil de maximumsnelheid verhogen naar 130 kilometer per uur op zestig procent van de Nederlandse snelwegen. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil de maximumsnelheid verhogen naar 130 kilometer per uur op zestig procent van de Nederlandse snelwegen. Foto NRC / Arjan de Jongh

Het CDA wil in debat met minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu over de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur op Nederlandse snelwegen. De regeringspartij vreest dat de maatregel leidt tot extra verkeersslachtoffers en verslechtering van de luchtkwaliteit.

Het ministerie becijfert dat er drie tot zeven extra verkeersdoden per jaar kunnen vallen. Maar die cijfers worden door sommige wetenschappers ernstig in twijfel gebracht. Ook de linkse oppositie wil een debat met Schultz.

De steun van het CDA is essentieel voor het kabinet om een Kamermeerderheid te behouden. Dat het CDA het kabinetsplan blokkeert lijkt echter onwaarschijnlijk. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe zegt vandaag in NRC Handelsblad:

“Wij zeggen niet: lever maar weer in die borden.”

Het CDA zit daarnaast ook in haar maag met de verhoging van het stikstofgehalte in de lucht. Vooral voor boeren kan dit vervelend uitpakken, wanneer het stikstofgehalte te hoog is mogen zij hun bedrijven in sommige gebieden niet uitbreiden.

    • Marije Willems