Nonnen aan de pil

Kinderloze katholieke nonnen doen er goed aan de anticonceptiepil te slikken, tegen kanker.

Dat schreven twee kankeronderzoekers van de universiteit Melbourne gisteren in een commentaar in The Lancet. Ze onderbouwen hun mening met cijfers. In onderzoek onder 31.658 Amerikaanse nonnen is gemeten dat deze nonnen, vooral boven de zestig, meer kans dan ‘lekenvrouwen’ hebben om te sterven aan borst-, baarmoeder- en eierstokkanker. De metingen, gedaan tussen 1900 en 1954, zijn oud, maar dat heeft als voordeel dat nonnen in die tijd wellicht niet veel soberder leefden dan andere vrouwen. Na de jaren vijftig zijn lekenvrouwen meer gaan roken en ongezonder gaan eten. Zij sterven dan allicht eerder dan nonnen aan hartaanvallen, longkanker of suikerziekte. In de jaren zeventig werd voor het eerst aangetoond dat vrouwen die geen kinderen krijgen een grotere kans hebben op borst-, eierstok- en baarmoederkanker, omdat die vaak groeien onder invloed van geslachtshormonen. Kinderloze vrouwen maken meer menstruatiecycli door dan vrouwen met kinderen die tijdens hun zwangerschap en zolang ze borstvoeding geven niet ongesteld zijn en dan niet aan geslachtshormonen bloot staan. Pilgebruik vermindert de kans op baarmoeder- en eierstokkanker en heeft geen invloed op borstkanker. De katholieke kerk verbiedt alle contraceptie behalve abstinentie, maar heeft geen bezwaar tegen preventieve medicijnen. (NRC)