NBA-seizoen van start na nieuwe cao

Het arbeidsconflict dat leidde tot opschorting van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is definitief ten einde. Het nieuwe seizoen, waarvan de aanvang in oktober was gepland, kan nu Eerste Kerstdag beginnen en wordt ingekort van 82 naar 66 speelronden.

Clubeigenaren en spelers ondertekenden gisteren de nieuwe tienjarige arbeidsovereenkomst, nadat eerder al een principeakkoord was bereikt. Spelers en eigenaren stonden sinds juli lijnrecht tegenover elkaar vanwege een meningsverschil over de verdeling van de inkomsten. Bij de nieuwe cao is 50 procent van de NBA-inkomsten voor de profbasketballers en de andere 50 procent voor de clubs.

De afgelopen seizoenen streken de basketballers 57 procent op. De spelers eisten lange tijd minimaal 53 procent. Ook lagen de partijen overhoop over een salary cap. De soepele hantering van het salarisplafond blijft overeind in de overeenkomst van gisteren.

Volgens NBA-voorzitter David Stern zijn „de verbeteringen” de „martelende reis van 161 dagen” zeker waard geweest. „Het is in zekere zin een nieuw begin. We zijn erg enthousiast over de vooruitzichten.” Volgens Stern stellen de nieuwe verdeling minder rijke clubs in staat langer mee te strijden in de top.

De NBA-clubs kunnen vandaag officieel beginnen met hun voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Amerikaanse profcompetitie verkeerde vijf maanden in een lock-out, waarbij trainingen en oefenwedstrijden zijn geschrapt.

Volgens de spelersbond heeft van de ruim tweehonderd spelers die elektronisch stemden 86 procent ingestemd met het akkoord. Bij de clubeigenaren stemden 25 voor en vijf tegen.

Met het arbeidsconflict tussen miljardairs en miljonairs riskeert de NBA opnieuw vervreemding van de fans. De profcompetitie lijdt verlies, maar het aantal bezoekers en tv-kijkers is afgelopen seizoen wel gestegen. Veel spelers hebben de uitkomst niet afgewacht en tussendoor een contract getekend bij buitenlandse clubs. De bekendste is sterspeler Kobe Bryant van de LA Lakers die zijn heil zocht bij het Italiaanse Bologna. (AP, Reuters)