Lichte straf IOC-leden voor steekpenningen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft twee vooraanstaande leden bestraft voor het aannemen van steekpenningen. Dit maakte voorzitter Jacques Rogge gisteren bekend na een onderzoek van de ethische commissie van het IOC.

Kameroener Issa Hayatou, voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond CAF, kreeg van het IOC een berisping. Senegalees Lamine Diack, baas van de internationale atletiekfederatie IAAF, kreeg een waarschuwing.

Het duo heeft volgens de commissie toegegeven te zijn betaald door het Zwitserse sportmarketingbureau ISL, dat voor miljarden handelde in sportrechten tot het in 2001 failliet ging. Diack, verantwoordelijk voor de rechten van de WK atletiek, ontving in 1993 cash een betaling van zo’n 28.000 euro. „Om de kosten te betalen van de brand in mijn huis”, zegt hij in het onderzoeksrapport. Drie maanden later ondertekenden IAAF en ISL een marketingcontract.

Hayatou stelt dat hij in 1995 een bedrag van 100.000 Franse francs (15.200 euro) ontving voor het veertigjarig jubileum van de Afrikaanse voetbalbond. „Mr Issa Hayatou ontving persoonlijk cash een betaling van ISL, in die tijd marketingpartner van de FIFA, waarvan Hayatou toen vicevoorzitter was”, meldt het IOC-rapport. De FIFA heeft Hayatou nooit bestraft voor het aannemen van steekpenningen van ISL.

Rogge verklaarde gisteren dat de straf voor Diack en Hayatou verzacht is, omdat beiden ten tijde van de overtreding nog geen IOC-lid waren. Zij kunnen dat nu overigens blijven.

Eerder deze week trad de Braziliaan João Havelange (95) als IOC-lid af. De oud-voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA werd ook genoemd in de ISL-affaire. Aangezien hij na 48 jaar lidmaatschap zelf is teruggetreden, nam het IOC geen maatregelen tegen hem. (Reuters)