Kun je de kachel 's nachts beter aanlaten?

Het is koud buiten, dus zijn we weer flink aan het stoken in huis. Ben Geels uit Leusden draait zijn verwarming elke avond helemaal uit. De volgende ochtend moet de verwarming het huis weer op temperatuur brengen. Hij mailt: „Is het niet zuiniger om het huis ’s nachts niet te veel te laten afkoelen, dus de verwarming op een niet al te lage temperatuur te zetten?

Ben Geels is niet de enige die twijfelt of hij zijn huis ’s nachts beter warm kan houden of juist af moet laten koelen. Online, op verschillende fora, duikt de vraag van Geels ook op. De antwoorden lopen uiteen.

Sommige mensen zetten de verwarming ’s nachts uit: „Het opstarten van de verwarmingsketel kost misschien wel veel energie, maar als dat al zo is, zal dat nooit opwegen tegen de uitgespaarde energie wanneer de verwarming de hele nacht niet hoeft aan te slaan.” En anderen houden de verwarming ’s nachts op 17 graden: „Hoe meer je in de nacht zakt, hoe meer energie het kost om de temperatuur weer op 21 graden te krijgen.”

Wat is nu eigenlijk het beste om te doen? De verwarming ’s nachts uitzetten, is een van de bespaartips van de Consumentenbond. Volgens Babs van der Staak van de Consumentenbond is het een misverstand dat de nachttemperatuur niet te laag mag worden, omdat het dan ’s morgens extra veel energie zou kosten om het huis weer op te warmen. „De temperatuur voor je naar bed gaat zo laag zetten zodat de ketel ’s nachts niet meer hoeft aan te slaan is zuiniger”, zegt Van der Staak.

Toch is de twijfel bij Ben Geels niet helemaal onterecht. Van der Staak: „In huizen die na 1994 zijn gebouwd of heel goed zijn geïsoleerd, kun je er ook voor kiezen de temperatuur ’s nachts maar 1 of 2 graden te verlagen, in plaats van het huis ’s ochtends weer warm te stoken.” De temperatuur in huis wordt door de goede isolatie namelijk redelijk constant gehouden, waardoor de verwarming ’s nachts nauwelijks aan het werk wordt gezet.

Van der Staak raadt verder aan de thermostaat net even eerder lager te zetten dan de meeste mensen zijn gewend. „Als je de thermostaat een uur voor je weggaat of voordat je gaat slapen op 13 tot 15 graden zet, kun je per jaar veertig euro besparen.”

Lindsay Mossink

    • Lindsay Mossink