Kortkolom economie

Unilever: 30 nieuwe fabrieken in Zuid-Afrik

Amsterdam. Unilever gaat door met investeren in Zuid-Afrika. Dat meldde het bedrijf vanochtend bij de opening van een nieuwe productiefaciliteit in het Zuid-Afrikaanse Durban. De doelstelling van het bedrijf is om tot 2015 dertig nieuwe fabrieken te bouwen in de grootste economie van het continent. De bouw van de nieuwe fabrieken is onderdeel van Unilevers eerder aangekondigde investeringsprogramma in Zuid-Afrika. Daarmee is een bedrag van 500 miljoen euro gemoeid. De investeringen maken deel uit van een wereldwijd programma met een totale omvang van 5 miljard euro. Een steeds groter deel van de omzet en winst van het Brits-Nederlandse voedings- en wasmiddelenconcern komt uit opkomende landen. In de eerste negen maanden van 2011 steeg de omzet in opkomende markten met ruim 11 procent tegenover een totale omzetgroei van 6,5 procent. Daarmee komt 53 procent van de omzet nu uit opkomende markten. (Novum)

KPN verkoopt masten mobiele netwerk

Amsterdam. KPN verkoopt in twee tranches een deel van zijn Nederlandse telecommunicatiemasten aan een dochter van Shere Group, de eigenaar van telecommunicatiemasten in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf meldde vanochtend dat de verkoop in 115 miljoen euro oplevert. De verkoop van de eerste tranche levert in het vierde kwartaal van 2011 78 miljoen euro op. De verkoop van de tweede tranche voor 37 miljoen euro zal in het eerste kwartaal van 2012 afgerond worden. De boekwinst op de totale transactie is 96 miljoen euro. Het concern meldt tevens de exploitatie van mastconstructies niet als kernactiviteit te beschouwen en dientengevolge de telecommunicatiemasten te verkopen. (Dow Jones)

Duitse export stagneert sneller dan verwacht

Amsterdam. De Duitse export is in oktober, na een stijging in de voorgaande twee maanden, sterker afgenomen dan verwacht. Dat resulteert in een vermindering van het Duitse handelsoverschot, blijkt uit data van het federale bureau voor de statistiek, Destatis. Het handelsoverschot in oktober daalde naar 12,5 miljard euro ten opzichte van 15,1 miljard euro in september. Economen geraadpleegd door Dow Jones hielden vooraf rekening met een overschot van 14,5 miljard euro. De Duitse export daalde in oktober met 3,6 procent naar 88,1 miljard euro, na een opwaarts herziene stijging van 1 procent in september. De import daalde met 1 procent naar 75,5 miljard euro. (Novum)