Kortkolom buitenland

Oekraïne: Timosjenko opnieuw vervolgd

Kiev. De Oekraïense ex-premier en oppositieleider Joelia Timosjenko wordt opnieuw vervolgd. Ze is vandaag officieel aangeklaagd voor belastingfraude en diefstal van overheidsgeld tussen 1996-2000, toen ze leiding gaf aan staatsenergiebedrijf UES. Timosjenko kreeg in oktober zeven jaar cel opgelegd wegens machtsmisbruik als premier in 2009. Die veroordeling werd scherp bekritiseerd door de EU, die het proces politiek gemotiveerd noemt. Timosjenko en haar partij zouden de belangrijkste rivaal van president Janoekovitsj en diens partij zijn geweest bij de komende parlementsverkiezingen in 2012. Door de nieuwe strafzaak blijft Timosjenko mogelijk nog langer vastzitten dan zeven jaar. De vervolging van Timosjenko heeft tot spanningen geleid met de EU. Op 19 december is er een EU-Oekraïne-top waar wordt onderhandeld over toenadering. (Reuters)

Israëlische aanvallen op Gaza houden aan

Gaza-stad. Voor de derde dag op rij heeft Israël raketten afgevuurd op Gaza. Daarbij vielen vandaag een dode en 25 gewonden. De raketten waren gericht op oefenterreinen van Hamas. Woensdag en gisteren vuurde Israël ook al raketten af op Gaza. Hamas reageerde hier op door gisteren raketten op het zuiden van Israël af te vuren. Hierbij vielen geen doden. Israël zegt dat het woensdag aanviel omdat militaire groepen een aanval op Zuid-Israël voorbereidden. Hamas woordvoerder Fawzi Barhoum noemt de aanvallen „een ongerechtvaardigde escalatie”. (AFP, AP)

Moslimbroederschap hekelt invloed leger

Kairo. De Moslimbroederschap beschuldigt het Egyptische leger ervan de autoriteit van verkozen parlementsleden te ondermijnen. Dit liet de partij weten in reactie op een commissie die het leger in het leven wil roepen om het schrijven van de nieuwe grondwet te begeleiden. Een woordvoerder van de Broederschap liet weten dat „het leger zich tegen de wil van het volk keert”.De Moslimbroederschap en de fundamentalistische partij Al-Nour haalden in de eerste ronde samen 68 procent van de stemmen. Het leger kondigde woensdag aan dat er zo'n commissie komt, en zei dat deze nodig was omdat het parlement niet alle bevolkingsgroepen zal vertegenwoordigen. (AP)

Verkiezingsuitslag Congo weer uitgesteld

Kinshasa. Het aanwijzen van een winnaar in de Congolese presidentsverkiezingen is opnieuw uitgesteld. De uitslag zou vandaag bekend moeten worden. Bij de verkiezingen van 28 november kwam het tot geweld tussen aanhangers van president Joseph Kabila en oppositieleider Etienne Tshisekedi. Als Kabila als winnaar uit de bus komt, zoals verwacht wordt, zou opnieuw geweld kunnen uitbreken. (AP, Reuters)