Kortkolom binnenland

LUMC onderzoekt mogelijke fraude

Rotterdam. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoekt of een Leidse hoogleraar cardiologie is betrokken bij de wetenschapsfraude van de Rotterdamse hoogleraar Don Poldermans. Ook de betrokkenheid van andere hoogleraren in het academisch ziekenhuis wordt onderzocht. De Leidse cardioloog heeft regelmatig samen met Poldermans onderzoek gedaan en gepubliceerd. De Rotterdamse en Leidse academische ziekenhuizen doen veel onderzoek samen. Poldermans werd ontslag aangezegd om wetenschappelijke fraude. Hij zou data hebben gefabriceerd en patiënten niet om schriftelijke toestemming voor onderzoek hebben gevraagd, wat verplicht is. Hij heeft meer dan vijfhonderd wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. (NRC)

14 betogers Occupy Amsterdam opgepakt

Amsterdam. Veertien demonstranten van de Occupy-beweging zijn gistermiddag op het Beursplein in Amsterdam gearresteerd, omdat ze de schoonmaak van het plein tegenhielden. Na de arrestaties heeft de gemeente een deel van het plein ontruimd. Volgens burgemeester Eberhard van der Laan hielden de demonstranten zich niet aan de gemaakte afspraken. De betogers moesten gisteren voor tien uur ’s ochtends driekwart van het Beursplein ontruimen en voldoen aan de hygiëne- en brandveiligheidseisen. Na inspectie door GGD, politie en brandweer concludeerde Van der Laan dat het ultimatum niet was gehaald. De demonstranten zijn vandaag weer vrijgelaten, meldde de politie. (NRC)

Al-Qaida eist kidnappen Nederlander in Mali op

Rotterdam. De Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida heeft de ontvoering van een Nederlander en vier andere toeristen in het Afrikaanse land Mali opgeëist. Dat heeft het Franse persbureau AFP gisteren gemeld. Het kantoor van AFP in de Marokkaanse hoofdstad Rabat ontving een e-mail ondertekend door ‘Al-Qaida in de Islamitische Maghreb’. De Nederlandse toerist werd eind vorige maand ontvoerd uit een restaurant in de stad Timboektoe, samen met een Zweed en een Zuid-Afrikaan. Een Duitser die zich verzette, werd gedood. Twee Fransen waren een dag eerder ontvoerd. (Novum)

Patiëntendossier onder ander etiket verder

Den Haag. Het elektronisch patiëntendossier (EPD) wordt toch voortgezet, onder de naam ‘persoonlijk gezondheidsdossier’. Huisartsen, ziekenhuizen, apothekers en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie hebben een overeenkomst gesloten om een doorstart te maken, waarbij de overheid niet betrokken is. Het ministerie van Volksgezondheid stelt wel 2,2 miljoen euro beschikbaar voor het project. In 2013 wordt aansluiting van zorgverleners op het elektronische netwerk verplicht. Aansluiting is dan een minimumeis die verzekeraars aan zorgverleners stellen. (NRC)

Bureaus jeugdzorg krijgen extra geld

Den Haag. De bureaus jeugdzorg krijgen in 2012 en 2013 in totaal 17,5 miljoen euro extra voor jeugdbescherming en jeugdreclassering. Voor dit jaar verhoogt staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) het budget met terugwerkende kracht met 7,5 miljoen euro extra. Teeven heeft dit vandaag bekend gemaakt, nadat de Algemene Rekenkamer deze week had geconcludeerd dat de bureaus korten op personeel om hun begrotingen sluitend te krijgen. Als voorwaarde voor het extra budget moeten de bureaus jeugdzorg hun administratie over de kosten die ze maken, binnen twee jaar op orde hebben. (NRC)