Knot: Europese Commissie mag niet alleen beslissen over eisen banken

Knot (links) in juni dit jaar tijdens een Kameroverleg. Rechts minister De Jager. Foto NRC / Roel Rozenburg

De Europese Commissie moet niet langer op eigen houtje kunnen besluiten welke eisen aan de overname van banken worden gesteld. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) moet ermee instemmen. Dat betoogde DNB-president Klaas Knot vanochtend voor de commissie-De Wit.

De afgelopen weken klonk veel kritiek op de opstelling van eurocommissaris Kroes tijdens de nationalisatie van ABN Amro en het Nederlandse deel van Fortis Bank in 2008. Brussel legde een zogeheten remedy op: om te voorkomen dat de nieuwe bank te groot zou worden, moest de Hollandse Bank-Unie worden verkocht.

Huidig ABN-topman Gerrit Zalm zei dat dit zijn bank met een verlies van achthonderd miljoen euro heeft opgezadeld. De weinig flexibele opstelling van de Europese Commissie vergeleek hij met die van het Vaticaan.

‘Europese regels kunnen niet zomaar boven nationale regels gaan’

Knot vindt dat de EC niet langer alleen moet kunnen besluiten over de remedy, omdat sprake is van strijdige belangen: Europese mededingingsregels versus nationaal prudentieel toezicht door DNB. “We kunnen dit niet oplossen door zomaar te zeggen: Europese regels gaan boven nationale regels.”

In de huidige situatie kan een financiële instelling “vermalen” worden tussen twee publieke instanties die geen goede omgangsregeling kunnen optuigen, zei Knot. Hij noemde dat een “absoluut hiaat”. Dat Kroes dat niet vindt, is volgens de DBN-president “onbevredigend”.

Knot pleit voor een vorm van geschillenbeslechting. Op het moment dat DNB niet instemt met de remedy is die daarmee niet van tafel, maar wordt verder gepraat totdat er een oplossing is waar beide autoriteiten mee kunnen leven, aldus Knot.

    • Pim van den Dool