Oppositieleider Congo claimt presidentschap, angst voor rellen in Kinshasa

Stembussen, ongebruikte en ingevulde stemformulieren in een pakhuis van het verkiezingscomité in Lubumbashi. Foto AFP / Phil Moore

De Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi heeft zichzelf vanavond tot president benoemd, en wijst daarmee de uitslag van de kiescommissie af die Joseph Kabila als winnaar aanwees.

Tshisekedi noemde de uitslag van de presidentsverkiezingen die de kiescommissie eerder vandaag bekendmaakte “totaal onacceptabel”. De angst heerst nu dat oppositie-aanhangers zullen protesteren wat tot een uitbraak van geweld in hoofdstad Kinshasa kan leiden. Kabila heeft volgens de commissie gewonnen met 49 procent van de in totaal 18,14 miljoen stemmen. Hoofd van de commissie Daniel Ngoy Mulunda maakte de uitslag vandaag bekend in de Congolese hoofdstad Kinshasa. De bekendmaking was eerder tot twee keer toe uitgesteld, zo meldt AP.

Oppositie erkende ook voorlopige resultaten niet

Zaterdag lieten de oppositiepartijen in Congo in een gezamenlijke verklaring weten de voorlopige resultaten van de verkiezingen die Mulanda had vrijgegeven niet te erkennen. Volgens die resultaten zou de zittende president op meer dan de helft van de stemmen kunnen rekenen.

Al voor de verkiezingen betichtten oppositiepartijen de kiescommissie van fraude. De logistieke organisatie rond de verkiezingen is erg chaotisch verlopen. Zo waren miljoenen stembiljetten niet op tijd bij de stembussen. Sommige stembureaus gingen vervolgens wel op tijd open, maar hadden geen inkt, zodat kiezers nog geen stem konden uitbrengen. Koeriers dagenlang bezig geweest om de biljetten uit alle uithoeken van het land op te halen.

Het is pas de tweede keer dat in Congo vrije verkiezingen zijn gehouden sinds het land 51 jaar geleden onafhankelijk werd. De verkiezingen zijn de eerste die door Congo zelf zijn georganiseerd en niet door de internationale gemeenschap. In de aanloop naar de verkiezingen braken herhaaldelijk rellen uit. Daarbij botsten tienduizenden aanhangers van oppositiekandidaat Etienne Tshisekedi met aanhangers van zittend president Joseph Kabila waarbij de politie traangas gebruikte. Er kwamen hier zeker vijf mensen bij om het leven.

    • Annemarie Coevert