Journalist New York Times twittert aanhouding bij protesten Bahrein

New York Times-columnist en verslaggever Nick Kristof in Bahrein, negen maanden geleden. Foto YouTube

New York Times-columnist, Nick Kristof, was vandaag in Bahrein om daar de demonstraties tegen het regime te verslaan. Daar werd hij bedwelmd door traangas en meegenomen door een politiewagen. Uiteindelijk werd hij vrijgelaten, en ondertussen twitterde hij alles door wat hem overkwam.

The Washington Post maakte een overzicht van alle tweets van Kristof samen met reacties van Bahreinse activisten.

Op Facebook zette hij daarna, dat hoewel deze gebeurtenissen vervelend waren, dat niets vergeleken is met gewone Bahreinse burgers. “Die maken dit elke dag mee”. Kristof:

“Just got detained briefly with a Times videographer, Adam Ellick, here in Bahrain. Adam’s camera was hit by a tear gas cannister and then he and his camera were roughed up by a policeman--after he shouted twice that he was a US journalist.We were kept in police car for 30 minutes and then, after a sr officer came over, released. Not a big deal: this happens to Bahrainis all the time.”

In Bahrein duren de demonstraties, begonnen tijdens de Arabische Lente, al tien maanden. Pulitzer-prijswinnaar Kristof is nauw betrokken bij de verslaggeving rond de gebeurtenissen in het land.

Bekijk hier een video van Kristof over de demonstraties in Bahrein in maart:

In juni schreef hij de koning van Bahrei, Hamad, nog een open brief in de New York Times om een vriend van hem vrij te krijgen die gearresteerd werd tijdens een van de vele betogingen in het land. Die vriend werd ook inderdaad later vrijgelaten.

Het is niet de eerste keer dat een journalist in Bahrein betrokken raakt bij botsingen tussen demonstranten en veiligheidsdiensten in Bahrein. Op 17 februari werd ABC News-correspondent Miguel Marquez live in de uitzending belaagd door “boeven” die zijn camera stalen en hem met gummiknuppels mishandelden.

    • Hans Klis