Hoge boetes voor kartel wasmiddelfabrikanten

De Franse mededingingsautoriteit heeft de bedrijven Procter & Gamble, Colgate-Palmolive en Henkel voor in totaal 361 miljoen euro beboet wegens kartelvorming.

Drie wasmiddelenfabrikanten zijn in Frankrijk beboet wegens kartelvorming. Unilever deed mee aan het kartel, maar werd niet beboet. Dat heeft de Autorité de la Concurrence, de Franse mededingingsautoriteit, gisteren bekendgemaakt.

De totale boete voor het kartel bedraagt 361 miljoen euro. De boetes gingen naar de Amerikaanse bedrijven Procter & Gamble (233,6 miljoen euro) en Colgate-Palmolive (35,4 miljoen euro) en het Duitse Henkel (92,3 miljoen euro). Het vierde bedrijf in deze zaak, Unilever, kreeg geen boete opgelegd omdat het de zaak had ingebracht, en er cruciale informatie voor had aangeleverd.

In 2006 leverde een werknemer van Unilever een document van 283 pagina’s in bij de Franse mededingingsautoriteit, waarin de prijsafspraken van de vier fabrikanten tot in detail beschreven stonden. De commercieel directeuren van de Franse divisies van de vier concerns maakten in de periode 1997 tot 2004 prijsafspraken voor hun producten – met een onderbreking in 1998 en 1999. Ook stemden ze acties voor supermarkten onderling af. Ze troffen elkaar daarvoor drie tot vier keer per jaar, in hotels en restaurants in Parijs, en ten westen van de Franse stad.

De afspraken golden voor alle grote merken op de Franse markt en voor een brede variëteit aan wasmiddelen: zowel poeders, vloeibare wasmiddelen als tabletten. De bijeenkomsten werden geheim gehouden. Het doel van de afspraken was de concurrentie uit te schakelen.

Eerder dit jaar kregen Unilever en Procter & Gamble al een boete van de Europese kartelautoriteit. De bedrijven hadden volgens de EU in acht landen prijsafspraken gemaakt op de markt voor wasmiddelen. Ook het Duitse bedrijf Henkel was bij het kartel betrokken maar ontliep een boete omdat het bedrijf klikte over de gemaakte afspraken tussen 2002 en 2005. (NRC)