Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hirsch Ballin over Raad van State: beschikbaar, maar niet gevraagd

Foto NRC / Roel Rozenburg

Ernst Hirsch Ballin was bereid vice-president van de Raad van State te worden als hem dat was gevraagd. Dat zegt de CDA-prominent en voormalige minister van Justitie vanmiddag in NRC Handelsblad.

Hirsch Ballin was een voor de hand liggende kandidaat. Veel juristen en politici hadden hem een uitstekende keuze gevonden, gezien zijn ruime bestuurlijke en politieke ervaring en juridische expertise.

Op de vraag waarom hij niet zelf heeft gesolliciteerd, zegt Hirsch Ballin dat hij dat niet wilde uit respect voor zijn werkgevers. Hij is hoogleraar aan de universiteiten van Tilburg (staatsrecht) en Amsterdam (mensenrechten). Zij wisten wel dat hij een beroep op hem niet zou weigeren, zegt Hirsch Ballin. Meer toelichting wil hij niet geven.

Kansen Hirsch Ballin waren klein vanwege wrijving met Verhagen

De kans dat Hirsch Ballin voor de prestigieuze functie zou worden gevraagd, is altijd minimaal geweest. Hij ligt zeer slecht bij de huidige CDA-top, in het bijzonder bij vicepremier Maxime Verhagen. Die neemt Hirsch Ballin kwalijk dat hij zich tijdens de formatie verzette tegen de politieke samenwerking met de PVV, zeggen CDA’ers. Hirsch Ballin riep het CDA-congres vorig jaar op om het formatieakkoord te verwerpen dat Verhagen toen met VVD en PVV had gesloten. “Doe dit het CDA niet aan, doe dit ons land niet aan”, zei Hirsch Ballin toen.

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) zal volgende week worden voorgedragen als vicepresident van de Raad van State, bevestigen bronnen rond het kabinet en de CDA-top. Zijn opvolger als minister van Binnenlandse Zaken is Liesbeth Spies, voormalig Tweede Kamerlid voor het CDA en nu gedeputeerde in Zuid-Holland.

Er is veel kritiek geweest op de benoemingsprocedure voor de Raad van State. Premier Rutte had een transparante procedure beloofd. Maar volgens critici was het van meet af aan duidelijk dat slechts Donner voor de functie in aanmerking kwam en was de hele sollicitatieprocedure een farce.