Frencken inventariseert de loser

Mylou geeft Licht door Mylou Frencken. Gezien: 8/12 in Het Park, Hoorn. Tournee t/m 15/2. Inl. kikproductions.nl ***

Het nieuwe programma van Mylou Frencken is vol. Zeg maar gerust overvol, want het wemelt niet alleen van de wondermooie liedjes, maar ook van de praatjes die net geen volwaardige conferences worden omdat ze vaak iets te snel weer worden afgebroken.

Ideeën genoeg, en geestige gedachtenkronkels ook. Maar zo’n zichzelf vermenigvuldigende opsomming van crises in een vrouwenleven is veel te veelbelovend om zo kort af te handelen. Net als haar vrolijke inventarisatie van losers door de eeuwen heen, waarin Tommy en Annika, Ad Melkert, de toekomstige nieuwe vriendin van Camiel Eurlings en vele anderen met lachwekkend resultaat achter elkaar komen te staan.

Mylou Frencken kwam al twintig jaar geleden van de Kleinkunstacademie, maar heeft zich pas de laatste jaren overtuigend gemanifesteerd in een paar theaterprogramma’s, waarin vooral haar liedjes opvielen.

Ook deze keer staan die op hoog niveau – van koesterend intiem tot onverwacht grappig, zoals een fado over hoe men een fado dient te zingen (met de kin omhoog) en de tot meezingen nodende klacht van een vrouw met een onaf huis: „Wie heeft m’n Polen gestolen?” Ook is er een naar parlando neigend nummer waarvan de quasi-verbaasde toon aan die van Jeroen van Merwijk doet denken: „D’r werken ménsen in de kunst.” Ze schrijft vorm- en taalvast, met verrassende rijmvondsten en het talent om telkens originele formuleringen te vinden.

Dat zijn, ook in dit programma, de hoogtepunten.

    • Henk van Gelder