Foto’s vrijgegeven van gegijzelde Europeanen in Mali

De twee door Al-Qaeda ontvoerde Fransen in Mali. Foto screenshot ani.mr

De lokale tak van Al-Qaeda in Mali, de militante beweging Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb (AQIM), heeft foto’s vrijgegeven van de vijf Europeanen die zij vorige maand ontvoerden.

Gisteren claimde AQIM al de verantwoordelijkheid voor de ontvoeringen van onder andere twee Fransen en een Nederlandse toerist. De foto’s van de gijzelaars werden vandaag vrijgegeven door ANI News uit Mauritanië.

Persbureau AFP heeft de foto gepubliceerd waar onder andere de gegijzelde Nederlander onherkenbaar is gemaakt:

Wanneer de foto’s genomen zijn is onduidelijk. AQIM heeft al eerder verklaringen via ANI uitgebracht en ook had het persbureau in november een interview met een van de commandanten van de terreurorganisatie. Op de website is ook dit keer weer een verklaring te vinden van de lokale Al-Qaeda-beweging waarin zij de eerder ontvoerde Fransen bestempelen als “spionnen”. AQIM:

“AQIM eist graag de verantwoordelijkheid op voor het kidnappen van twee spionnen van de Franse inlichtingendienst in het oosten van Mali op 24 november.”

De twee Fransen werden op 24 november ontvoerd in Hombori. Hoewel zij eerst geïdentificeerd werden als geologen, melden verschillende Franse media dat het tweetal banden zou hebben met de Franse inlichtingendiensten. Een dag later werden drie Europeanen, waaronder een Nederlandse man ontvoerd in Timboektoe. Een vierde man, een Duitser, kwam bij de actie om het leven.

Mali, een van de armste landen ter wereld, leek tot voor kort veilig. De stad Timboektoe was tot een paar jaar geleden een populaire bestemming voor toeristen, maar dat veranderde na een reeks ontvoeringen en moorden in het gebied. Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar de stad af. Het risico op ontvoering door de lokale tak van terreurnetwerk Al-Qaeda wordt te groot geacht. Het woestijngebied in Mali en in de omringende landen is de thuisbasis van AQIM.

    • Hans Klis