Finaleplaats hockeyers is onzeker na nederlaag

Nederland moet morgen winnen van Spanje om kans te maken op de finale van de Champions Trophy.

De Nederlandse hockeyers hebben gisterochtend in Auckland hun eerste wedstrijd in de winnaarspoule van de Champions Trophy met 4-2 verloren van wereldkampioen en titelhouder Australië.

Het was de eerste nederlaag voor de ploeg van bondscoach Paul van Ass in het toernooi met de beste acht hockeylanden ter wereld. Australië was in de eerste helft de bovenliggende partij en kreeg een handvol kansen, terwijl Nederland alleen bij een spaarzame counter voor enig gevaar zorgde. Dankzij doelman Jaap Stockman bleef het nog lange tijd 0-0. Juist in een fase dat Nederland gevaarlijker begon te worden, kreeg Australië zijn tweede strafcorner. Uitblinker Stockmann pareerde een inzet van Chris Ciriello, maar was kansloos bij de rebound van de Australiër (0-1).

In de tweede helft kreeg Nederland meer grip op de wedstrijd. Billy Bakker maakte de gelijkmaker. De wedstrijd leek weer open, maar al snel sloeg Australië weer toe via Matt Gohdes (2-1). Tien minuten voor tijd scoorde Gohdes opnieuw en vier minuten later dook zijn oudere neef Jamie Dwyer alleen voor Stockmann op en de speler met rugnummer 1 liet zijn oud-ploeggenoot bij Bloemendaal kansloos: 4-1. In de slotfase maakte Valentin Verga 4-2.

Nederland heeft de voorbije jaren op WK’s en Spelen nooit kunnen winnen van de ‘Aussies’, die met olympisch en Europees kampioen Duitsland deze eeuw bijna alle grote toernooien hebben gewonnen.

Doordat Spanje won van Nieuw-Zeeland (3-2) heeft Nederland bij een overwinning op Spanje, morgenochtend (04.05u. Nederlandse tijd), een grote kans op de finale. Alleen als Nieuw-Zeeland wint van Australië, dat al zeker is van een plaats in de eindstrijd, komt het aan op doelsaldo. „Het wordt een hele klus om die finale nog te halen. Maar het verschil met de Aussies is niet zo groot. Dat willen we graag laten zien”, zei de bondscoach op hockey.nl. (NRC)