Excuses schaatscoach Anema over 'facisme'

Schaatstrainer Jillert Anema van de BAM-ploeg heeft zich geëxcuseerd voor zijn uitlatingen aan het adres van de KNSB. De schaatsbond heeft de excuses aanvaard en neemt geen disciplinaire maatregelen.

Coach Anema is van mening dat wedstrijdagenda’s van het langebaanschaatsen en de marathon niet goed op elkaar afgestemd zijn en maakte in een interview met de GPD-bladen een associatie met het fascisme.

„De KNSB is er niet meer voor de sporters, maar voor zichzelf. Het lijkt op fascisme”, zei Anema in het interview met de regionale persdienst.

Anema zegt nu zijn uitspraken te betreuren. „Ik heb een woord gebruikt dat emotionele gevolgen heeft en personen raakt. Dit is niet mijn bedoeling geweest en ook niet de intentie van mijn kritiek”, luidde de reactie van de Friese schaatscoach op alle commotie.

„Er werd in dat artikel een ethische grens overschreden die in de sport en in Nederland in het algemeen niet getolereerd kan en mag worden”, benadrukt bondsvoorzitter Doekle Terpstra. De oud-voorzitter van vakbond CNV en de HBO-raad heeft volgende week een gesprek met Anema over het incident en diens inhoudelijke commentaar.

Schaatsploeg BAM heeft met Jorrit Bergsma, Bob de Jong en Bob de Vries rijders onder contract die zowel op de langebaan als op de marathon actief zijn. Bergsma is dit seizoen de revelatie op de tien kilometer. Schaatsveteraan De Jong won op die afstand in 2006 olympisch goud bij de Winterspelen van Turijn.

Anema, van huis uit fysiotherapeut, was eerder schaatstrainer van meervoudig Europees en wereldkampioen Rintje Ritsma.