Excuses én 180.000 euro voor 431 doden

INDONESIA, KARAWANG - THURSDAY 12 SEPTEMBER 2008. A diorama shows a klling scene at the Rawagede monumen in the village of Balongsari in the district of Rawamerta, Karawang. During the First Police Action (Agresi Militer Belanda I) after WW II 431 (almost all the male) villagers of Rawagede were slaughtered by the Dutch Army on 9 December 1947. Photo by deNy for NRC Handelsblad
INDONESIA, KARAWANG - THURSDAY 12 SEPTEMBER 2008. A diorama shows a klling scene at the Rawagede monumen in the village of Balongsari in the district of Rawamerta, Karawang. During the First Police Action (Agresi Militer Belanda I) after WW II 431 (almost all the male) villagers of Rawagede were slaughtered by the Dutch Army on 9 December 1947. Photo by deNy for NRC Handelsblad

Het heeft 64 jaar geduurd, maar de Staat der Nederlanden biedt vandaag excuses aan voor het bloedbad in Rawagede. In dat Indonesische dorp executeerden Nederlandse militairen rond 9 december 1947 honderden ongewapende mannen. Op de herdenking vandaag spreekt ambassadeur Tjeerd de Zwaan niet slechts spijt of verontschuldigingen uit, maar ‘unieke excuses’. Daarnaast krijgen negen nabestaanden ieder 20.000 euro. Wat is er in Rawagede precies gebeurd? En hoe kon het zo lang duren?

    • Emilie van Outeren