Excuses coach Anema na opmerking 'fascisme'

Trainer van de BAM-ploeg vindt dat de schaatsbond de agenda’s van het langebaanschaatsen en de marathon niet goed op elkaar afstemt.

De schaatstrainer van de BAM-ploeg Jillert Anema heeft excuses gemaakt voor zijn uitlatingen aan het adres van de KNSB. De schaatsbond heeft de excuses aanvaard en neemt geen disciplinaire maatregelen.

Anema is van mening dat wedstrijdagenda’s van het langebaanschaatsen en de marathon niet goed op elkaar afgestemd zijn en vergeleek de situatie in een interview met fascisme. „Er werd in dat artikel een ethische grens overschreden, die in de sport en in Nederland in het algemeen niet getolereerd kan en mag worden”, benadrukt KNSB-voorzitter Doekle Terpstra.

„De KNSB is er niet meer voor de sporters, maar voor zichzelf. Het lijkt op fascisme”, zei Anema in het bewuste interview. Anema betreurt zijn uitspraken. „Ik heb een woord gebruikt dat emotionele gevolgen heeft en personen raakt. Dit is niet mijn bedoeling geweest en ook niet de intentie van mijn kritiek.”

De KNSB gaat nog wel in gesprek met Anema over zowel het incident als diens inhoudelijke commentaar. De BAM-ploeg heeft met Jorrit Bergsma, Bob de Jong en Bob de Vries schaatsers in huis die op de langebaan en de marathon actief zijn. (Novum)