Europese Centrale Bank verlaagt rente naar 1 pct

De ECB hoopt daarmee onder bedrijven en consumenten te stimuleren om geld te lenen.

De Europese Centrale Bank heeft de rente zoals verwacht met 0,25 procentpunt verlaagd naar 1 procent. Ook stelt de Europese Centrale Bank onbeperkt goedkope leningen beschikbaar aan banken in de eurozone. Dat heeft bankpresident Mario Draghi gisteren aan de vooravond van de eurotop in Brussel bekendgemaakt.

Het is de tweede keer dat Draghi de rente verlaagt in de zes weken dat hij aan het hoofd staat van de ECB. In november, enkele dagen na zijn aantreden verraste Draghi de financiële wereld met een verlaging van de rente van 1,5 procent naar 1,25 procent.

Met nieuwe renteverlaging naar 1 procent anticipeert Draghi op de schuldencrisis en de aankomende krimp van de economie die voorspeld wordt. De ECB hoopt dat bedrijven en consumenten door deze maatregel sneller zullen gaan lenen.

Om de economie in de eurozone op gang te houden stelt de Europese Centrale Bank bovendien onbeperkt goedkope leningen beschikbaar aan banken in de eurozone, voor maximaal drie jaar. Daarbij stelt de ECB minder zware eisen aan het onderpand dan voorheen.

Draghi herhaalde dat de eurolanden hun schulden moeten terugbrengen en economische hervormingen moeten doorvoeren. Hij kondigde geen nieuwe steun van de ECB aan voor noodlijdende eurolanden.

Draghi zei verder dat de inflatie de komende maanden boven de 2 procent zal uitkomen, om later in 2012 weer te dalen. In 2012 begint ook de economie weer aan te trekken, verwacht de ECB. Draghi tekende er echter bij aan dat deze voorspelling extreem onzeker is. (NRC)