Europese beurzen trekken weer aan

Traders are pictured at their desks in front of the DAX board at the Frankfurt stock exchange December 9, 2011. REUTERS/Remote/Kirill Iordansky (GERMANY - Tags: BUSINESS)
Traders are pictured at their desks in front of the DAX board at the Frankfurt stock exchange December 9, 2011. REUTERS/Remote/Kirill Iordansky (GERMANY - Tags: BUSINESS) De beurs in Frankfurt stond vanmiddag in de plus. Foto Reuters / Kirill Iordansky

Hoewel de Europese beurzen vanochtend met verlies openden, zijn de aandelenmarkten inmiddels weer wat aangetrokken.

De beurzen leken vanochtend niet overtuigd van de uitkomsten van de eurotop in Brussel vannacht. De AEX is vanochtend 0,8 procent lager geopend, maar schommelt na het middaguur weer boven de 300 punten. Reden voor de lauwe ontvangst is voornamelijk dat de afspraken die de EU-leiders maakten op de (middel-)lange termijn wel effect hebben, maar weinig invloed hebben op de huidige problematiek.

Omstreeks 13.30 uur noteren de beurzen in Frankfurt (+1,6 procent), Londen (+0,63 procent), Parijs (+1,7 procent) en Madrid (+1,5 procent). Actuele koersen zijn hier te vinden. In Londen lijken de beleggers het minst enthousiast. David Cameron gebruikte vannacht zijn veto tegen een nieuw verdrag, en zonderde zich zodoende af van een meerderheid van EU-landen. Met de actie dreigt Groot-Brittannië in een isolement te raken.

De rentes op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties stegen vanochtend bij opening van de markt en zitten nog steeds in de lift.

    • Marije Willems