Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Eurolanden sluiten akkoord zonder Groot-Brittannië en Hongarije

French President Nicolas Sarkozy speaks during a media conference at an EU summit in Brussels on Friday, Dec. 9, 2011. European leaders are wrestling over how much of their sovereignty they are willing to give up in a desperate attempt to save the ambitious project of continental unity that grew from the ashes of World War II. At stake at the summit in Brussels, which began Thursday evening, is not only the future of the euro, but also the stability of the global financial system and the balance of power in Europe. (AP Photo/Virginia Mayo)
French President Nicolas Sarkozy speaks during a media conference at an EU summit in Brussels on Friday, Dec. 9, 2011. European leaders are wrestling over how much of their sovereignty they are willing to give up in a desperate attempt to save the ambitious project of continental unity that grew from the ashes of World War II. At stake at the summit in Brussels, which began Thursday evening, is not only the future of the euro, but also the stability of the global financial system and the balance of power in Europe. (AP Photo/Virginia Mayo) Eén Europese Unie, twee verdragen. Na afloop van de eurotop in Brussel gaven commissievoorzitter Barroso en voorrzitter van de Europese Raad Van Rompuy uitleg. Foto AP / Virginia Mayo

De zeventien eurolanden plus zes andere landen van de Europese Unie gaan een eigen verdrag sluiten. Hierin maken zij afspraken over een strengere begrotingsdiscipline. Dat meldt AP. Onder meer Groot-Brittannië doet niet mee, bleek na nachtelijk overleg in Brussel. De Europese leiders hopen dat andere landen zich nog bij het akkoord aansluiten.

Het verdrag dat de euro moet redden zou in maart rond moeten zijn. Veel blijft vaag en moet nog worden ingevuld. Lees hier de volledige verklaring van de Europese leiders.

Strengere begrotingsdiscipline en automatische sancties

  • De EU wil naast strenger toezicht op begrotingen het permanente noodfonds, het zogeheten European Stability Mechanism (ESM), eerder introduceren. Dit fonds zou al in juli in werking moeten treden. Voorzitter van de Europese Raad Van Rompuy wil dat het mechanisme ook een bankvergunning krijgt. Hierdoor zou het ESM toegang krijgen tot de liquiditeit van de Europese Centrale Bank, waardoor het beter in staat zou moeten zijn om de schuldencrisis in de eurozone te bestrijden. Hier is nog geen overeenstemming over bereikt.
  • Een zogenaamde golden rule wordt ingevoerd om te streven naar begrotingsevenwicht. Landen mogen een maximaal structureel begrotingstekort hebben van minder dan 0,5 procent van het bruto binnenlands product. Een uitzondering geldt voor landen met schulden van minder dan 60 procent.

Van Rompuy maakte bekend dat tweehonderd miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds wordt gestort voor een noodfonds. Volgens onze economieredacteur Egbert Kalse is het vooral de vraag of de afspraken op korte termijn de rust in de eurozone kunnen herstellen:

“Het verdrag is naar verwachting pas in maart rond, dus dit akkoord is echt iets voor de middellange termijn. Het probleem is dat we niet weten of dit akkoord op de korte termijn de rust op de financiële markten kan herstellen. Daar gaat het om.”

David Cameron kan niet akkoord gaan met een verdragswijziging. Foto AP / Michel Euler

David Cameron kan niet akkoord gaan met een verdragswijziging. Foto AP / Michel EulerDavid Cameron kan niet akkoord gaan met een verdragswijziging. Foto AP / Michel Euler

Leiders slagen er niet in om tot een akkoord te komen met alle EU-landen

Voor de top werd gehoopt dat alle 27 EU-landen mee zouden doen. De Britten eisten echter dat sommige regels niet voor hen zouden gelden. Groot-Brittannië is mordicus tegen een verdragswijziging.

Sarkozy zei vanochtend vroeg dat hij liever een verdrag had gesloten tussen alle leden van de EU. Maar dat kon niet worden bereikt, zei hij, omdat de Britten hadden voorgesteld dat zij worden vrijgesteld van bepaalde financiële regelgeving.

Sarkozy:

“We konden dit niet aanvaarden”, omdat een gebrek aan voldoende regulering de oorzaak vormt van de huidige problemen.

Ondanks dat niet alle EU-landen achter het akkoord staan, prees Merkel het plan. Feit is wel dat één Europese Unie straks twee Europese verdragen hanteert (bovenop de oude verdragen).