EU stelt besluit over aspirant- lid Servië uit

De Europese Unie vindt de tijd nog niet rijp om Servië toe te laten als kandidaat-lid. Een voorstel hiertoe is op de Europese top doorgeschoven naar maart 2012.

Het formele besluit tot uitstel zou vanmiddag worden genomen, maar in de ontwerp-slotverklaring werd al gesproken over maart 2012. Met name Duitsland vindt dat Servië nog onvoldoende heeft gedaan om de relatie met Kosovo te verbeteren, zijn voormalige provincie die in 2008 de onafhankelijkheid uitriep.

Frankrijk, dat Servië wel snel vaster aan de EU wil binden, heeft het Duitse verzet niet kunnen overwinnen. In de ontwerpverklaring staat dat de samenwerking van Belgrado met het Joegoslaviëtribunaal „volledig bevredigend” is – een verwijzing naar de arrestatie en uitlevering eerder dit jaar van de laatste twee voortvluchtige oorlogsmisdadigers, Goran Hadjic en Ratko Mladic.

Maar Kosovo blijft het struikelblok. Eind vorige week zijn er opnieuw afspraken gemaakt tussen Servië en Kosovo die vooral op praktisch gebied moeten leiden tot betere betrekkingen. Het moet nog blijken of die nieuwe afspraken een streep zetten onder de vele ongeregeldheden de afgelopen maanden aan de grens. Bij pogingen om de barricades te verwijderen die Kosovaarse Serven bij grensposten hebben opgericht, zijn Duitse en Oostenrijkse soldaten van de Kfor-vredesmacht ernstig gewond geraakt.

Een aantal barricades, bedoeld om te voorkomen dat Kosovo eigen douane aan de grens posteert, is opgeruimd, maar nog niet allemaal.

Het uitstel komt de Servische premier Boris Tadic erg slecht uit. Hij had de afgelopen tijd wat afstand genomen tot de Serven in Kosovo, om goodwill te kweken in Brussel. Dat kwam hem op kritiek te staan van landgenoten die vonden dat Belgrado de Servische minderheid in Kosovo niet in de steek moet laten.

In interviews met Duitse kranten had Tadic eerder deze week ervoor gepleit Servië niet langer af te houden. Volgend jaar zijn er verkiezingen in Servië. De kans is groot dat de nationalistische gevoelens rondom Kosovo daarin een rol gaan spelen. In dat licht zou nieuw uitstel wel eens „een te grote beproeving voor de jonge Servische democratie” kunnen zijn, zei Tadic. Hij vreest dat anti-Europese gevoelens verder worden aangewakkerd.

Ook over Montenegro heeft de EU een besluit doorgeschoven naar volgend jaar. Brussel wil meer resultaten zijn op het gebied van de strijd tegen de georganiseerde misdaad en de aanpak van corruptie. (AFP, Reuters)