VS wil EU sancties opleggen door Airbus

De Verenigde Staten beschuldigen de Europese Unie ervan zich niet te houden aan het bevel van de World Trade Organisation om subsidies aan vliegtuigbouwer Airbus te stoppen.

De Verenigde Staten vragen de WTO om de EU sancties op te leggen. Bovenop het negeren van een order zijn er volgens Amerika zelfs nieuwe subsidies verstrekt voor de ontwikkeling van een nieuwe groot Airbus-toestel. Persbureau Reuters meldt dat de VS opnieuw met de EU in gesprek willen over de zaak, die al jarenlang voortsleept.

De beschuldiging dat Europese subsidies aan Airbus illegaal zijn, is al in mei afgewezen door de WTO. Directeur van Airbus Thomas Enders noemde de uitspraak toen ‘een overwinning voor Europa’.

De EU en de VS beschuldigden elkaar al zes jaar van het verlenen van onterechte subsidies aan de eigen vliegtuigindustrie. De ‘vete’ is al die tijd uitgevochten voor de WTO. Deze kwam in juni 2010 tot de conclusie dat Airbus exportsubsidies heeft ontvangen van Europese regeringen, met name de Duitse, Franse en Spaanse, waarmee internationale handelsregels werden overtreden.

    • Annemarie Coevert