Een lauwe ontvangst op de beurs

Europese aandelen reageerden vanmorgen nauwelijks op de resultaten van de EU-top. De belangrijkste aandelenindices stonden aan het begin van de middag licht in de plus. De AEX won 1,0 procent, de Britse FTSE slechts 0,25 procent.

Reden voor de lauwe ontvangst is voornamelijk dat de afspraken die de EU-leiders maakten op de (middel-)lange termijn wel effect hebben, maar weinig verlichting brengen voor de problemen waarmee eurolanden nu kampen.

De Aziatische beurzen leverden vroeg in de ochtend nog wel stevig in. De Japanse Nikkei sloot 1,5 procent lager, De Hang Seng in Hongkong zelfs 2,8 procent.

Op de obligatiemarkt was de stemming zelfs negatief te noemen. De rentes op tienjaars staatspapier van probleemlanden als Italië en Spanje liep verder op. De rentes op veiliger geachte staatsobligaties, zoals die van Duitsland, daalde vanmorgen juist licht. Nederland, dat normaal gesproken gelijkop gaat met Duitsland, moest vanmorgen iets meer rente betalen vergeleken met een dag eerder.

Gisteren kreeg de obligatiemarkt ook al forse tikken, na een tegenvallend besluit van de Europese Centrale Bank. Die verlaagde weliswaar de rente, maar zei niet onbeperkt door te gaan met het opkopen van staatsobligaties uit probleemlanden. Markten hadden gehoopt op een stevige rol van de ECB bij het op korte termijn bezweren van de eurocrisis. In plaats daarvan opende de ECB wel nieuwe mogelijkheden voor banken om goedkoop aan geld te komen.

Het opkopen van staatsobligaties van probleemlanden zal uiteindelijk door het Europese noodfonds EFSF moeten gaan gebeuren. Hoe en op welke termijn dat precies gaat gebeuren, werd vanmorgen vroeg nog niet duidelijk.