Donner wordt tóch de nieuwe vicepresident

En Liesbeth Spies, nu gedeputeerde in Zuid-Holland, volgt hem op.

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) wordt definitief vicepresident van de Raad van State en zijn partijgenoot Liesbeth Spies volgt hem op als minister. Dat hebben bronnen rond het kabinet en binnen de CDA-partijtop bevestigd. De partij verwacht dat het vertrek en de opvolging volgende week vrijdag door premier Rutte worden bekendgemaakt.

De 45-jarige Spies wordt de eerste nieuwe bewindspersoon in het kabinet-Rutte. Ze was eerder vicefractievoorzitter in de Tweede Kamer en interim-voorzitter van de partij. Spies, voorstander van de huidige PVV-coalitie, wilde gisteren niet reageren.

De partijtop zocht een minister die niet de indruk zou wekken de nieuwe partijleider te zijn. Het CDA is al negentien maanden leiderloos, maar wil eerst intern bepalen wat de nieuwe koers van de partij moet zijn. De partij was ook nadrukkelijk op zoek naar een kandidaat van buiten het Binnenhof voor de ministerspost.

De voordracht van de vicepresident van de Raad van State was aangekondigd als transparant, maar verliep turbulent. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer achten Donner ongeschikt voor de functie, omdat hij als vicepresident zou moeten oordelen over wetgeving uit zijn eigen kabinet. Verder was er kritiek dat Donner als minister zijn eigen benoeming hielp voorbereiden. Ook binnen de Raad van State was kritiek. De Raad moet nog gehoord worden over Donners voordracht. (NRC)