DNB: recessie dreigt in 2012, extra bezuinigingen noodzakelijk

De Nederlandse economie zal in 2012 nauwelijks groeien. Om binnen de begrotingsregels van de regering te blijven zijn extra bezuinigingen onafwendbaar, voorspelt DNB.

Volgens de halfjaarlijkse raming van De Nederlandse Bank (DNB) neemt de groei van de Nederlandse economie komend jaar sterk af naar 0.2 procent. Over het hele jaar 2011 was de groei nog 1.4 procent. In de laatste twee kwartalen van dit jaar neemt DNB een krimp waar volgens persbureau Novum. De verwachting is dat de groei in 2013 weer aantrekt tot 1,3 procent.

Hierdoor gaat ook de werkloosheid stijgen. Deze loopt naar verwachting op naar 5,3 procent van de beroepsbevolking in 2012 en 6 procent in 2013. In oktober was het werkloosheidspercentage 4,5.

Overheidsschuld loopt verder op

Job Swank, directeur Monetaire zaken van DNB meldt in een toelichting op de nieuwe verwachtingen dat de Nederlandse overheidsschuld zal oplopen van 64,4 procent in 2011 naar 67,9 procent in 2013. In de raming van juni zou de schuld in de periode juist dalen tot 62,7 procent. De politiek moet hierop volgens Swank snel reageren met zeker vijf miljard extra bezuinigingen om binnen de begrotingsregels in het regeer- en gedoogakkoord te blijven.

Het kabinet heeft de doelstelling om het tekort in 2015 te hebben teruggedrongen met 0.9 procent, een streven dat met de huidige bezuinigingen onhaalbaar is, aldus Knot. Bij grote financiële tegenvallers zullen de extra bezuinigingen nog hoger uitvallen volgens Swank. President Klaas Knot van DNB noemt extra bezuinigingen net als Swank “dichtbij onvermijdelijk” in zijn commentaar op de nieuwe raming.

http://nos.nl/video/320796-dnbpresident-knot-hervormingen-onontkoombaar.html

Vanochtend bleek al dat het kabinet mogelijk tot tien miljard tot tien miljard extra moet bezuinigen vanwege de snel verslechterende overheidsfinanciën wat forse ingrepen op de arbeidsmarkt en op de woningmarkt met zich mee zal brengen.

    • Annemarie Coevert