Dierenpolitie? Zet liever opsporingsambtenaar in

Burgemeester Rehwinkel van Groningen vindt dat inzet van dierenpolitie niet ten koste van de bestrijding van zedendelicten mag gaan (Opinie & Debat, 3 december). Daar heeft hij helemaal gelijk in. Daarom is het idee om 500 agenten in te zetten als fulltime animal cops ook zo onwenselijk en bovendien onnodig.

Sinds februari van dit jaar werken wij op proef met twee speciaal daarvoor aangewezen en getrainde gemeentelijke dierentoezichthouders. Toezichthouders zijn de ogen en oren van de stad. Naast hun dagelijkse werkzaamheden als het aanpakken van graffiti, fout parkeren, jeugdoverlast, enzovoorts, zijn deze dierenopsporingsambtenaren ook direct inzetbaar en bevoegd om in te grijpen bij dierenleed. Inmiddels is de aanpak na 7 maanden heel succesvol en effectief gebleken. Zeer veel zaken van dierenverwaarlozing zijn opgelost, zonder politie-inzet maar door middel van waarschuwingen, controles en soms (dreiging met) een proces-verbaal. De toezichthouders dragen met hun lokale kennis bij aan dierenwelzijn in de stad, en signaleren bovendien meer problemen die achter deze voordeuren schuilen. Ik zou dus zeggen: geef gemeentelijke opsporingsambtenaren de structurele bevoegdheid om te handhaven op dierenwelzijn en laat de politie boeven vangen.

Joost Eerdmans

Wethouder Dierenwelzijn gemeente Capelle aan den IJssel

    • Joost Eerdmans