De Jager: beter voorbereid op nieuwe crisis Commissie de Wit

Foto NRC / Roel Rozenburg

Het ministerie van Financiën is nu veel beter voorbereid op een financiële crisis dan in 2008. Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vandaag in het laatste verhoor van de commissie-De Wit.

“Met de lessen uit de kredietcrisis hebben we maximaal ons voordeel gedaan, ook al doet een volgende crisis zich vaak in een andere gedaante voor”, zei De Jager. Dat was volgens hem ook hard nodig. “Het crisisinstrumentarium van toen was volstrekt onvoldoende.”

De Nederlandsche Bank (DNB) geeft nu meer informatie aan zijn ministerie dan in 2008, zonodig ook over individuele banken, zei De Jager. Ook worden tal van wetten aangepast om het toezicht te verscherpen en de mogelijkheden om in te grijpen te vergroten. “De schuldencrisis overschaduwt het, maar ik ben er echt enorm druk mee.”

Het kabinet heeft net als tijdens de vorige crisis een ‘regiegroep’ in het leven geroepen waarin de meest betrokken bewindslieden zitting hebben, samen met DNB-president Klaas Knot. Dit gezelschap komt geregeld bijeen.

De Jager zei verder dat hij niet kan garanderen dat hij de Tweede Kamer altijd vooraf om toestemming zal vragen als er ingrijpende crisismaatregelen worden genomen. “Dat is wel het uitgangspunt, maar in extreme situaties, als je heel snel moet handelen, zal de Kamer achteraf het akkoord moeten geven”, zei De Jager.