Daklozen wonen in bossen bij Utrecht

In bossen rondom Utrecht zijn minstens twee tentenkampen ontdekt waar daklozen wonen. Dat heeft wethouder Victor Everhardt (welzijn, D66) gisteravond in de gemeenteraad bevestigd. Het gaat vooral om Oost- en Midden-Europeanen, uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen. Volgens hulpverleningsinstanties telt Utrecht 80 tot 100 van deze buitenslapers. Ze zouden ook wonen in verlaten fabriekshallen, holle bomen langs de gracht en zelfgegraven kuilen.

PvdA-raadslid Bouchra Dibi spreekt van „gevaarlijke” en „onmenselijke” situaties. Ze bezocht de tentenkampen – de gemeente wil niet zeggen waar deze precies zijn – en zag er psychiatrische patiënten, diabetici en ernstig zieken. Dibi: „Er zijn zelfs daklozen die zich prostitueren bij andere daklozen, om bijvoorbeeld in dezelfde tent te mogen slapen.”

Hulpverleners van De Tussenvoorziening, die daklozen opvangt en straatverpleegkundigen in dienst heeft, stellen dat het probleem van de buitenslapers groeit. Dat komt volgens hen door een eis die sinds enkele maanden aan daklozen wordt gesteld. Zij krijgen pas hulp als ze ‘binding met de regio’ te hebben. 43 gemeenten hebben afgesproken daklozen terug te geleiden naar hun eigen regio, waardoor de druk op de grote steden moet verdwijnen. ‘Niet-rechthebbenden’, zoals illegalen, worden volgens De Tussenvoorziening daardoor uitgesloten van hulp.

Guusta van der Zwaart van De Tussenvoorziening: „Wij mogen niets doen voor mensen die geen regiobinding hebben. Dat zorgt voor een enorme toeloop van buitenslapers. Totaal onacceptabel.”

Wethouder Everhardt beloofde dat „zeer schrijnende” gevallen deze winter toch op opvang kunnen rekenen. Bij extreem weer kan volgens hem ook nog de koudweerregeling worden ingezet, waardoor ook daklozen zonder regiobinding een slaapplek krijgen.