'Clinton lokt acties Moskou uit'

Dat zei Poetin. Hij heeft een bliksemafleider nodig nu het zo onrustig is in Rusland.

De Russische premier Poetin beschuldigt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton van het uitlokken van protesten tegen zijn bewind. In zijn eerste reactie op de demonstraties tegen de verkiezingsfraude, die sinds maandag worden gehouden, zei Poetin gisteren dat Clinton de betogers een „signaal” heeft gegeven om de straat op te gaan, door kritiek te uiten op de parlementsverkiezingen.

Clinton zei eerder deze week „ernstig bezorgd” te zijn over die verkiezingen. Ze zei dat die „niet eerlijk en niet vrij” waren verlopen. Het Kremlin reageerde daarop aanvankelijk ook al fel en sprak van een „vijandige daad”. Op een NAVO-Ruslandtop in Brussel gisteren drong secretaris-generaal Rasmussen opnieuw aan op samenwerking. Over de verkiezingen en de onrust werd niet gesproken.

Poetins uitspraken kunnen ook worden gezien vanuit binnenlands politiek perspectief. De protesten tegen zijn bewind blijven aanhouden, zij het op kleinere schaal dan maandagavond. Sinds het begin van de demonstraties zitten nu bijna duizend betogers vast.

Waarnemersorganisatie Golos maakte bekend dat tussen de 20 en 25 procent van de stemmen op Verenigd Rusland, de partij van Poetin, is vervalst. Als er correct zou zijn geteld, zou de partij minder dan 30 procent van de stemmen hebben gekregen. De Centrale Kiescommissie betwist de beschuldigingen van Golos.

Voor zaterdag is een massale betoging aangekondigd tegenover het Kremlin. Op sociale sites hebben zich al meer dan 45.000 deelnemers aangemeld. Poetin zei gisteren dat de betogers miljoenen dollars financiële steun uit het buitenland hadden ontvangen. (NRC)