CDA wil debat over 130 km/uur

De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft een debat aangevraagd met minister Melanie Schultz van Haegen ( Infrastructuur en Milieu, VVD) over de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur op Nederlandse snelwegen.

Het CDA maakt zich zorgen over de verslechtering van de luchtkwaliteit en de extra verkeersslachtoffers die de verhoging tot gevolg heeft. Het ministerie denkt aan drie tot zeven extra verkeersdoden per jaar. Sommige wetenschappers noemen een aanzienlijk hoger aantal.

Het kabinetsvoorstel zou zijn Kamermeerderheid verliezen als de steun van het CDA wegvalt. De kans daarop is niet groot. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe: „Wij zeggen niet: lever maar weer in die borden.”

De verhoging van het stikstofgehalte in de lucht verontrust het CDA ook, omdat dit betekent dat de verhoging van de maximumsnelheid uiteindelijk boeren dwars zal zitten die hun bedrijf willen uitbreiden. In sommige gebieden mag dat niet als het stikstofgehalte te hoog is. De Rouwe: „Begrijp ons niet verkeerd: 130 km per uur is een mooie snelheid. Maar wij zitten hier nuchterder in dan VVD en PVV. Wij willen wel dat het fatsoenlijk en verantwoord blijft.”

Het ministerie heeft berekend dat de schadelijke effecten van een verhoging zijn te bestrijden met 139 miljoen euro aan veiligheidsmaatregelen. Minister Melanie Schultz van Haegen is bereid die miljoenen hiervoor uit te trekken.

De Rouwe wijst erop dat de verhoging van de snelheid naar 130 kilometer per uur in het regeerakkoord staat, maar de extra kosten niet. „En in tijden van crisis moet je wel goed nadenken of je die er voor over hebt.”

De linkse oppositie wil ook een debat met Schultz en zal daarin onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu betrekken. Daaruit zou blijken dat de extra roetuitstoot die de verhoging met zich mee zal brengen, de levensverwachting van omwonenden verlaagt met drie tot vier maanden.