Brand in India eist levens van zeventig patiënten

Bij een hevige brand in een dependance van een particulier ziekenhuis in de Indiase stad Kolkata (Calcutta) zijn vanmorgen 73 mensen om het leven gekomen. Dokters en verplegend personeel ontvluchtten het gebouw op een gegeven moment zelf, patiënten aan hun lot overlatend.

Volgens de politie voldeed het zeven verdiepingen tellende gebouw niet aan de veiligheidseisen. De leiding van het AMRI-ziekenhuis is daarom vanmorgen al formeel aangeklaagd. Mamata Banerjee, de premier van de deelstaat West-Bengalen waartoe Kolkata behoort, verklaarde bovendien dat de vergunning voor het ziekenhuis met onmiddellijke ingang is ingetrokken.

De oorzaak van de brand, die begon in de kelder van het gebouw, is nog onduidelijk. Bewoners van een sloppenwijk naast het ziekenhuis zeiden de indruk te hebben dat de brand was begonnen in de keuken. Na enige uren slaagde de brandweer erin de toestand onder controle te krijgen. Volgens sommige berichten bevond zich juist in de kelder veel makkelijk ontvlambaar materiaal.

Onder de 73 omgekomen mensen bevonden zich ook drie ziekenhuismedewerkers. Op het moment dat de brand uitbrak verbleven er zo'n 160 patiënten in de dependance.

Zo'n negentig van hen konden worden gered door de brandweer. Die was volgens ooggetuigen pas een uur na het begin van de brand ter plaatse, al was er al na tien minuten alarm geslagen. Ze had bovendien moeite de hoogste etages te bereiken. Daar vielen veel slachtoffers door hevige rookontwikkeling.

Op stretchers en rolstoelen werden geredde patiënten naar andere ziekenhuisgebouwen overgebracht.

Hoewel de toestand in veel Indiase ziekenhuizen naar westerse maatstaven veel te wensen overlaat, gold het AMRI-ziekenhuis in Kolkakta als een van de betere. (AP, Reuters, BBC)