‘Boeken verkopen is steeds meer moeite gaan kosten’

Zeven uitgeverijen gaan op in één nieuwe: Amstel/Contact. Directeur Mizzi van der Pluijm gaat minder boeken uitbrengen. „Iedereen moest moeilijke stappen zetten.”

„Alles en iedereen in het boekenvak is zich aan het heroriënteren. De boekhandel gaat niet meer zoals het vroeger ging, uitgevers beraden zich. Alle mechanismen die tot voor kort golden, gelden niet meer.”

Gisteren maakte Mizzi van der Pluijm, directeur/uitgever van zeven uitgeverijen van de VBK-uitgeversgroep bekend dat de zeven zelfstandige VBK-uitgeverijen fuseren tot één bedrijf onder haar leiding.

De uitgeverijen Atlas, Augustus, L.J. Veen, Business Contact en Mouria fuseren met uitgeverij Contact. De nieuwe uitgeverij gaat Atlas/Contact heten. Acht van de 53 medewerkers hebben vorige week gehoord dat ze hun baan verliezen. Met een andere organisatie hoopt Van der Pluijm de uitgeverijen ‘toekomstbestendig’ te maken.

Uitgeverij Contact, waar onder meer Dick Swaab (van Wij zijn ons brein) wordt uitgegeven, maakte vorig jaar tien procent winst. Op het florerende Ambo/Anthos na deden de overige VBK het minder goed, blijkt uit het jaarverslag van VBK.

Hoeveel bespaart u met deze operatie?

Van der Pluijm: „Ik heb er wel een indicatie van, maar precies valt het nog niet te zeggen. Als alles weer rustig is ga ik het uitrekenen.”

U doet dit niet om te bezuinigen?

„Dit gaat niet over geld, maar over het faciliteren van creativiteit. Onze uitgeverijen draaien prima, vooral Contact heeft een paar uitstekende jaren achter de rug. We hebben gezamenlijk een geweldige lijst auteurs, maar om die beter tot hun recht te laten komen moeten we minder boeken uitgeven en schrijvers beter begeleiden, zowel redactioneel als qua marketing. Daarom ontsla ik ook geen redacteuren, hoewel we een derde minder boeken gaan brengen, 240 in plaats van 360 per jaar.”

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 9 december 2011, pagina 20 - 21. Abonnees kunnen het hele interview hier lezen.

    • Maartje Somers