Bel het O-Team, voor al uw huisuitzettingen

Occupiers helpen ontruimingen voorkomen bij mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

Als je een probleem hebt en niemand anders kan helpen, bel dan het O-Team. Het legioen dat de afgelopen maanden beurspleinen aller landen bezette, steekt nu de helpende hand uit: mensen die door banken uitgezet worden, kunnen op bescherming rekenen van Occupy.

Atlanta, San Diego, San Jose, Oakland, Minneapolis, San Francisco, Seattle, New York en Miami zijn de eerste steden waar Occupiers ontruimingen hebben voorkomen bij mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. De actie Occupy Our Homes is deze week van start gegaan.

De ideologische strijd krijgt hiermee een praktisch karakter. „Onze huizen worden aangevallen”, joelden Occupiers woensdag in koor voor een woning in het oosten van New York. „We moeten ze terugnemen.” Aan de gevel is een bord gespijkerd: „Ontruim banken, niet mensen.” Als een menselijke schild beschermen de actievoerders families tegen uitzetting.

Ook voor de mensen die reeds op straat gezet zijn, is er hoop. Occupy kan een kraak voor hen zetten en de wacht houden. In Alameda, Californië, wisten de Occupiers een huizenveiling te verstoren. „Dit is een verschuiving van protesten tegen de fraude op Wall Street naar het helpen van mensen die er door geschaad zijn”, legt Max Berger, een van de bezetters, uit op Salon.com. „De beweging trekt de buurten in en laat mensen voelen wat er werkelijk op het spel staat.”

Op de site van Occupy Our Homes staat nadere uitleg: „Niet alleen zitten duizenden mensen zonder huizen, er zijn ook duizenden huizen zonder mensen. Het dichttimmeren van huizen trekt criminaliteit aan, verlaagt de waarde van woningen in de buurt en vernietigt eigendom van de middenklasse.”

Wie Occupy wil inschakelen, kan zijn gegevens achterlaten op occupyourhomes.org. (NRC)