Asresten 274 soldaten VS gedumpt op stortplaats

De Amerikaanse luchtmacht heeft de gecremeerde stoffelijke resten van 274 militairen gedumpt op een stortplaats in Virginia – veel meer dan eerder bekend was. Dat meldt de Washington Post.

De luchtmacht bevestigde vorige maand al het bestaan van de omstreden praktijken, maar het bevestigde slechts één geval, dat was ontdekt door journalisten van de Washington Post. Sinds gisteren blijkt dat het om veel meer gevallen gaat. De krant baseert zich op interne gegevens van de luchtmacht en gesprekken met anonieme medewerkers.

Een medewerker van het Pentagon zei vanochtend dat er mogelijk nog meer dan 247 gevallen zijn, van voor 2003, het verst dat het Pentagon kan teruggaan in zijn archieven omdat daarvoor op een andere manier gegevens werden bewaard.

De luchtmacht zegt in 2008 gestopt te zijn met de praktijken. Het zou gaan om militairen die zijn gesneuveld in Irak. Familieleden hadden de lichamen van hun naasten overgedragen aan de luchtmacht op voorwaarde dat die op respectvolle wijze met de resten zou omgaan.

Volgens de Washington Post is er intern bij Defensie nooit toestemming gegeven voor het dumpen van de resten. Het zou ook niet zijn gemeld aan medewerkers van het Pentagon toen die in 2008 onderzoek deden naar het crematiebeleid. De luchtmacht liet gisteren weten dat betrokken familieleden niet geïnformeerd zullen worden.