'Arresteer de bankiers, niet ons Occupy'

Veertien demonstranten van Occupy Beursplein zijn gearresteerd.

Bij de ontruiming van een deel van het Occupy-kamp op het Beursplein in Amsterdam zijn gistermiddag veertien betogers aangehouden. Alle kleine tentjes zijn opgedoekt. Alleen een grote legertent staat nog op het plein.

De inrichting van het kamp voldeed niet aan de eisen die de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan afgelopen zaterdag stelde. De Occupyers hadden gisteren tot 10.00 uur de tijd om aan de voorwaarden van Van der Laan te voldoen.

Politie en brandweer waren al voor die tijd op het Beursplein gearriveerd om de demonstranten ‘een handje te helpen’ bij het voldoen aan de voorwaarden. ’s Middags werden de overgebleven Occupy’ers verwijderd door de ME en per bus afgevoerd. Ze scandeerden teksten als „Jullie hebben bloed aan je handen”. Een van de demonstranten die in een bus werd gezet, drukte een vel papier tegen de ruit met de tekst: „Arresteer de bankiers, niet ons Occupy.” De veertien arrestanten zaten gisteravond nog vast.

De actievoerders mogen nu wel op het plein demonstreren, maar niet meer overnachten. Maximaal vier betogers mogen er de nacht doorbrengen om de spullen te bewaken. Verder moet driekwart van het plein vrij blijven en mag er vanwege brandveiligheid en hygiëne niet meer worden gekookt.

Op het hoogtepunt protesteerden zo’n 1.500 mensen op het Beursplein en stonden er tweehonderd tenten. Burgemeester Van der Laan had hun eerder gevraagd te verhuizen naar de Zuidas van Amsterdam. Toen de demonstranten daar niet op in gingen, stelde hij hen het ultimatum. (NRC)

Meer over Occupy op Economie: pag 10-11; en Boeken: pag 22-23