Amerikaanse en Europese beurzen sluiten hoger door EU-akkoord

De Amerikaanse beurzen sloten vandaag met winst na de bekendmaking van het akkoord van de EU-landen om strengere begrotingsregels vast te leggen in een nieuw Europees verdrag.

De Dow Jones steeg 1,51 procent en de technologiebeurs Nasdaq met 1,93 procent. Ook de Europese aandelenmarkten eindigden in de plus met winsten tussen de 0,8 en 2,5 procent. De AEX steeg 1,6 procent.

De financiële markten zijn positief over de nieuwe voorgestelde aanpak van de EU om de schuldencrisis in de eurozone te bestrijden, maar of dat enthousiasme standhoudt is onduidelijk. Naar verwachting zal pas in maart het verdrag ondertekend worden door de deelnemende landen.

Ook na de EU-top in Brussel in oktober, waar de Griekse schulden werden geherstructureerd en de vergroting van het noodfonds EFSF werd aangekondigd, veerden de markten op om later weer in mineur te eindigen. De winst in de Verenigde Staten werd ook veroorzaakt door positief macro-economisch nieuws over het consumentenvertrouwen dat deze maand harder stijgt dan verwacht, meldt Dow Jones.

Daarnaast bestaan er zorgen over de zichtbare scheidslijn die vannacht getrokken werd tussen Groot-Brittannië en de rest van Europa. Premier David Cameron liet weten geen interesse te hebben in het nieuwe EU-verdrag.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis