Adviesraad Egypte geboycot

Leger houdt grip op de grondwet.

De fundamentalistische Moslimbroederschap wil de komst van een nieuwe adviesraad in Egypte tegenhouden. De militairen lieten woensdag weten een adviesraad in het leven te willen roepen met vertegenwoordigers van de partijen, kunstenaars en intellectuelen. In overleg met het nieuwe parlement en de regering moet de raad adviseren over de nieuwe grondwet.

De Moslimbroederschap, die bij de parlementsverkiezingen 36,6 procent van de stemmen kreeg, is bang dat de adviesraad een groot deel van de macht in Egypte opeist en een permanent deel gaat uitmaken van de regering. De Egyptische militaire raad liet woensdag weten het schrijven van een nieuwe grondwet zelf onder controle te zullen houden. De militaire raad laat dat niet over aan het nieuwe parlement waarvoor de leden nu worden gekozen, verklaarde generaal Mukhtar al-Mulla. Hij maakte duidelijk dat de fundamentalisten niet de illusie moeten hebben dat ze een stempel op de grondwet kunnen drukken. (AP, Reuters)