ABP claimt schade bij JP Morgan voor Amerikaanse rommelhypotheken

Het Nederlandse pensioenfonds ABP is een juridische procedure begonnen tegen de Amerikaanse bank JP Morgan Chase wegens verliezen op beleggingen in zogenoemde Amerikaanse rommelhypotheken. Naast JP Morgan claimt het ABP ook schade bij Washington Mutual, Bear Stearns en Long Beach.

De advocaat van het ABP, Grant & Eisenhofer, heeft woensdag de dagvaarding bij het Supreme Court in New York uitgebracht. Het ABP stelt dat het voor de kredietcrisis van 2007 verkeerd geïnformeerd en misleid is door de banken over de rommelhypotheken. Zij verkochten de hypotheken aan de huiseigenaren en verpakten ze vervolgens tot beleggingen. Die werden van een hoge kredietwaardering voorzien, terwijl de banken wisten dat er grote risico's kleefden aan de onderliggende hypotheken.

Beleggers, zoals het ABP, die de hypotheekproducten vervolgens kochten, kregen alleen te horen dat de kredietwaardering in orde was, niet hoe gammel de onderliggende hypotheekportefeuille was. Toen de huizenprijzen in de VS eind 2006 begonnen te dalen, stortte de markt voor deze beleggingen in. Banken wereldwijd bleken fors te hebben belegd in Amerikaans huizenpapier, waardoor de hele financiële sector in de problemen kwam. Dat leidde uiteindelijk tot een forse mondiale recessie en tot de huidige Europese en Amerikaanse schuldencrises.

Het ABP wil niet zeggen hoeveel schade het bedrijf heeft geleden op de rommelhypotheken. In totaal beheert het ABP, het grootste Nederlandse pensioenfonds, zo’n 240 miljard euro aan pensioengelden voor ambtenaren. Begin september spande ABP ook al een zaak aan tegen Deutsche bank wegens soortgelijke praktijken. En begin oktober volgde een dagvaarding tegen het Amerikaanse Ally Financial.

Los van de individuele zaken die het ABP in de VS heeft aangespannen, doet het pensioenfonds ook mee in een aantal collectieve rechtzaken. Voor de individuele zaken geldt volgens een woordvoerder van ABP dat het fonds een betere uitgangspositie heeft dan anderen om de zaak succesvol af te sluiten. ABP komt nu pas in actie (vier jaar na het begin van de crisis) omdat in de VS veel onderzoeken zijn afgerond naar de praktijken van de banken in de hypothekencrisis.