Zulke motorclubs moet je verbieden

Criminele motorclubs, die moet je hard aanpakken, zegt VVD-parlementariër Jeanine Hennis. Ze vindt haar partijgenoot minister Opstelten te lankmoedig.

Iemand moet het toch hardop durven zeggen, vindt VVD-Kamerlid Jeanine Hennis. De Hells Angels zijn een bende criminelen, en houden zich bezig met geweld, intimidatie, afpersing, wapen- en drugshandel en moord en doodslag. Dat weet iedereen, en toch mogen ze zich in Nederland gedragen alsof ze een gezellige club motorliefhebbers zijn. Onverteerbaar, vindt Hennis. Maar wat wil ze er eigenlijk aan doen? Verbieden, die lui. Hoe, dat weet ze ook niet. Maar zoals het nu gaat, dat kan echt niet.

Wat is het probleem?

„De aanpak van motorbendes als de Hells Angels of Satudarah is maar moeizaam bespreekbaar. Dit zijn organisaties die de samenleving fundamenteel ondermijnen. Ik heb minister Opstelten [Veiligheid en Justitie, VVD] gevraagd uit te leggen wat hij denkt aan deze bendes te doen. Hij heeft om uitstel gevraagd, en gezegd: geloof me, het komt goed. Maar dat is niet genoeg. Het publieke debat valt dood. Dat is een heel raar signaal. Er moet een statement worden gemaakt.”

U kunt toch niet beweren dat er te weinig aandacht is voor crimineel gedrag van motorclubs?

„Vergis je niet. Veel mensen zeggen tegen mij: doe maar rustig. Het is mij een doorn in het oog dat ze gewoon legale verenigingen kunnen zijn.”

Wat wilt u dat er gebeurt?

„Ik wil dat deze clubs verboden worden. Ik weet dat ik heel rechtstatelijk Nederland over mij heen krijg. Begrijp mij goed: voor de de VVD is de vrijheid van vereniging heilig. Ik ben niet gek geworden. Maar wat is er rechtstatelijk aan deze clubs? Je moet geen obstakel vormen voor de veiligheid van de samenleving.”

Verenigingen die een gevaar voor de openbare orde zijn, kunnen al worden ontbonden. U zegt niets nieuws.

„Blijkbaar is er een probleem met het gebruik van dit wetsartikel. Ik heb ook de minister gevraagd dat uit te zoeken.

Zelfs al zou de vereniging worden verboden, dan verandert dat toch niets aan het criminele gedrag?

„Natuurlijk niet, ik zit er niet naïef in. Maar met dat argument kan je net zo goed de Russische maffia toestaan een vereniging op te richten. Mij gaat het erom dat je ze legitiem verklaart door ze toe te staan een club te vormen. Je accepteert dat ze een normale maatschappelijke positie hebben. Dat wil ik niet. Neem die verkoop van dat clubhuis in Amsterdam. Totale waanzin.”

Uw oproep is dus puur symbolisch?

„Nee, want het criminele gedrag van de leden is verbonden met het bestaan van de vereniging en de netwerken die daaruit ontstaan. Daar ben ik van overtuigd.”

Wilt u het makkelijker maken een vereniging te ontbinden?

„Ik heb ook geen pasklaar antwoord, dan had ik het al gegeven. Maar ik wil dat Opstelten onderzoekt waarom deze clubs nu niet verboden worden. Waarom mogen zij alle regels aan hun laars lappen waar wij ons wel aan moeten houden? Daar maak ik mij mateloos zorgen over.”

Dat mogen ze niet, maar het wordt ze blijkbaar toegestaan. Daarvoor hoef je geen wetten te veranderen. Je moet de bestaande wetten beter handhaven.

„Ik vind ook dat politie en justitie te aarzelend optreden. We moeten meer zien dat ze worden aangepakt.”

    • Derk Stokmans