WK handbal: Russinnen te sterk

De Nederlandse handbalsters hebben bij het wereldkampioenschap in Brazilië verloren van Rusland. De titelverdediger won eenvoudig met 35-26, na een ruststand van 18-10.

Het was de tweede nederlaag in vier wedstrijden voor de jonge ploeg van bondscoach Henk Groener. Spanje won in de openingswedstrijd van Nederland, dat via ruime overwinningen op Australië en Kazachstan vrijwel zeker bij de eerste vier in groep B eindigt en zich plaatst voor de achtste finales.

Nederland speelt morgen de laatste groepswedstrijd, tegen het minder sterk geachte Zuid-Korea.

Voor de nederlaag tegen Rusland hoefden de handbalsters zich niet te schamen, al werd de ploeg bij vlagen weggespeeld. Domper was het uitvallen van cirkelspeelster Danick Snelder. Zij blesseerde in de slotfase haar enkel en verliet de speelvloer op een brancard. Het is nog de vraag of ze meespeelt tegen Zuid-Korea.

Nederland begon niet slecht aan de wedstrijd. De nummer acht van het Europees kampioenschap van vorig jaar wist Rusland, dat de laatste drie wereldkampioenschappen won, de eerste twintig minuten bij te houden.

Opbouwspeelster Pearl van der Wissel speelde een goede wedstrijd. De routinier nam de ploeg in lastige fases op sleeptouw en maakte zeven doelpunten. Ook Joyce Hilster maakte indruk, met een aantal treffers vanuit de linkerhoek. Laura van der Heijden wierp enkele keren raak vanuit het midden.

Het agressieve spel van Nederland stokte echter toen Rusland even aanzette en in slechts tien minuten speeltijd de stand van 8-8 naar 18-10 bracht. Met Mandy Burrekers in het doel voor Marieke van der Wal en aan de hand de sterke Van der Wissel kwam Nederland terug in de tweede helft.

De ploeg van bondscoach Groener verkleinde de marge tot vier doelpunten (19-23), maar tot een sensatie kwam het niet, omdat Rusland opnieuw gas gaf, voor een verschil van negen doelpunten.

„We hebben tegen één van de sterkste teams op dit WK gespeeld”, zei bondscoach Groener na afloop tegen persbureau ANP. „Daartegen zijn we tekortgekomen. De vermoeidheid sloeg toe en ook de ervaring van Rusland werd ons te veel.”