Waarom lange veter in voetbalschoen?

Marijn-Lotte Hesselink (14) uit het Limburgse Berg en Terblijt zit niet op voetbal, haar hobby’s zijn ballet en klimmen. Haar broertje (8) voetbalt wel, in de F1 van V.V. Berg ’28. Zijn teamgenoten zijn lang bezig met het aantrekken van de voetbalschoenen, vanwege de lange veters. „Mijn broertje knipt de lange veters altijd af omdat hij ze niet handig vindt. Waarom worden ze zo lang gemaakt?”

Het is een bekend verschijnsel in het voetbal, dat ver teruggaat. Tot eind jaren veertig van de vorige eeuw werden hoofdzakelijk hoge voetbalschoenen gemaakt. De veters waren lang, zodat ze nog een keer om de enkels konden worden gebonden. Veel voetballers willen namelijk dat de schoen strak zit, je voet en schoen zijn dan als het ware één geheel, wat belangrijk is voor het balgevoel.

De hoge voetbalschoen werd halverwege de vorige eeuw vervangen door een lagere schoen. „In die tijd waren er veel spelers die de veter om hun schoen heen sloegen, om de zool beter tegen de voet aan te laten sluiten. De lange veter was dus een vraag uit de markt”, zegt Siem Bakker (71). Hij werkte van 1969 tot 1987 bij de Nederlandse producent van sportartikelen Quick, onder meer als verkoopdirecteur. „Fabrikanten zijn gewend geraakt om een langere veter in de schoen te doen.”

Uit een rondgang langs vier sportzaken in het centrum van Rotterdam blijkt dat er grote verschillen zijn in de lengte van veters. De lengte is afhankelijk van het merk, het type, de schoenmaat en het aantal vetergaten. Daarnaast speelt nog mee of de speler dunne of brede voeten heeft.

De auteur pakte zijn eigen voetbalschoenen erbij, model Adidas Kaiser. Na het laatste gaatje blijft er nog liefst 75 cm veter over. De Kaiser is net als de Adidas Copa Mundial een schoen die in de jaren zeventig is ontworpen, en nog op dezelfde wijze wordt gefabriceerd, inclusief de lange veters, zegt een woordvoerder van Adidas. Deze twee schoenen vormen een uitzondering, want bij de drie belangrijkste modellen van Adidas zijn de veters niet langer dan bij gewone schoenen.

Ook Puma laat weten dat de veters van voetbalschoenen bijna altijd dezelfde lengte hebben als die van een normale schoen (gemiddeld tussen de 90 tot 120 cm). En volgens een woordvoerder van Nike blijft er bij hun voetbalschoenen nooit meer dan tien tot vijftien centimeter veter over na het laatste gaatje.

Steven Verseput

    • Steven Verseput