VS en Japan herdenken Pearl Harbor

The U.S. Navy Region Hawaii Ceremonial Guard prepares the flag for Joann Olsen during the internment ceremony of her husband, USS Arizona survivor Vernon J. Olsen, aboard the USS Arizona Memorial during the 70th anniversary of the attack on Pearl Harbor at the World War II Valor in the Pacific National Monument in Honolulu, Hawaii December 7, 2011. REUTERS/Hugh Gentry (UNITED STATES - Tags: ANNIVERSARY CONFLICT)
The U.S. Navy Region Hawaii Ceremonial Guard prepares the flag for Joann Olsen during the internment ceremony of her husband, USS Arizona survivor Vernon J. Olsen, aboard the USS Arizona Memorial during the 70th anniversary of the attack on Pearl Harbor at the World War II Valor in the Pacific National Monument in Honolulu, Hawaii December 7, 2011. REUTERS/Hugh Gentry (UNITED STATES - Tags: ANNIVERSARY CONFLICT) In Honolulu werd gisteren de verrassingsaanval op Pearl Harbor herdacht. Foto Reuters / Hugh Gentry

In Honolulu hebben ongeveer 5.000 mensen de aanval op Pearl Harbor herdacht. Gisteren was het precies zeventig jaar geleden dat Japan zonder oorlogsverklaring de Amerikaanse Pacific-vloot aanviel in Hawaï.

Bij de Japanse aanval op 7 december 1941 kwamen bijna 2400 Amerikanen om het leven en betrok de VS direct bij de oorlog. Ongeveer 120 overlevenden waren gisteren aanwezig bij de herdenking.

Ook in Japan werd de aanval op Pearl Harbor herdacht. De Japanse minister Gemba van Buitenlandse Zaken zei dat hij “zeer geëmotioneerd” was tijdens de herdenking. Ondanks dat de twee landen met elkaar vochten in de oorlog, benadrukte Gemba dat de betrekkingen tussen Japan en de VS nu van belang zijn voor vrede en welvaart in de Azië-Pacific regio.

Kenmerkend voor Japan kreeg de herdenking daar weinig aandacht, omdat de Japanse autoriteiten niet te veel nadruk willen leggen op de militaire agressie uit het verleden.

De zorgvuldig geplande en uitgevoerde Japanse aanval in de vroege ochtend van 7 december 1941 was bedoeld om de macht van de Amerikaanse strijdkrachten ernstig te verzwakken en zo de oostelijke expansie van het Japanse Keizerrijk te waarborgen. Kort na de verrassingsaanval verklaarde de VS de oorlog aan Japan. Bekijk hier een selectie van de emblematische beelden die op 7 december 1941 gemaakt werden.

    • Marije Willems