Villawijk wil even niets meer van de VVD weten

Bewoners van een Rotterdamse villawijk krijgen door toedoen van ‘hun’ VVD-minister Schultz een landtunnel door hun bos.

Hij maakt iedere dag een ommetje door het Lage Bergse Bos. Héérlijk vindt Pieter Mulder (85) het, om op zijn oude dag een boswandeling te maken. In het Bergse Bos zitten vossen. Soms ziet hij buizerds. „Een prachtig gebied.”

Op het eerste gezicht lijkt er geen vuiltje aan de lucht in de Componistenbuurt, de duurste wijk van Rotterdam. Er staan reusachtige villa’s van beroemde architecten zoals Piet Boon en Willem van Tijen. Dikke SUV’s op de oprijlanen. Bewoners stappen vanuit hun achtertuin zo het bos in. Gemiddelde prijs van een woning: ruim een miljoen euro.

Maar bij makelaardij Hooft & Mooij zijn ze somber gestemd over de villawijk. Minister Melanie Schultz van Haegen (Verkeer, VVD) maakte gisteren bekend dat zij de verbinding tussen de A13 en de A16 wil doorzetten. Dwars door het Lage Bergse Bos komt een zeven meter hoge landtunnel te liggen. Voor de aanleg van de tunnel zal ongeveer de helft van het recreatiegebied sneuvelen. „Het mooie van aan de rand van het bos wonen is er helemaal af”, zegt de makelaar. „Straks woon je gewoon langs een snelwegtunnel. Woningen zullen in waarde dalen.”

De wijk strijdt al jaren tegen de aanleg van de weg. De bewonersvereniging heeft ingenieur Willem Bos ingehuurd om een alternatief plan te ontwerpen. In Den Haag werd een felle lobby gevoerd. Alles bij elkaar kostte het de bewoners zo’n 50.000 euro. „Dat is blijkbaar nodig in dit land”, zegt Jan-Jaap Groosman, voorzitter van de bewonersvereniging. „Anders krijg je je zin niet.”

Maar de wijk krijgt zijn zin niet. De snelwegtunnel steekt straks zeven meter boven de grond uit. Bewoners aan de rand van het bos vrezen voor hun woongenot. Dat uitgerekend een VVD-minister dit besluit heeft genomen, doet ze extra pijn. Bij de Kamerverkiezingen van 2010 werd hier nog massaal op de VVD gestemd. Maar liefst 55 procent koos voor de liberalen in het dichtstbijzijnde stembureau.

„De liefde is nu wel even bekoeld”, zegt Gerard Vogel. De 65-jarige projectontwikkelaar geeft toe dat hij „een beetje teleurgesteld” is in zijn partij. „Dit plan van Schultz is volledig onzinnig.”

Een 40-jarige hedgefundondernemer is feller. Met haar naam in de krant wil ze niet. „Ik woon hier nog maar twee maanden.” Ze is juist speciaal voor het bos naar de Componistenbuurt verhuisd. „En dan hoor je dat dit gebied om zeep wordt geholpen. Ongelofelijk jammer.” De VVD heeft voor haar afgedaan. „Ik zal er niet meer op stemmen. En ik heb mijn hele leven lang VVD gestemd.” Ook VVD’ers Nieske Katstra („ik ben bitter teleurgesteld”), Thea Streefkerk („zonde van onze mooie wijk”) en Marris Hackeng („een onzinplan”) zijn boos.

Toch stemden zij wel op de partij die 130 kilometer per uur op de snelweg wil rijden en meer rijkswegverbindingen voorstaat. „Tsja”, zegt Jan-Jaap Groosman van de bewonersvereniging. „Ik ben ook voor meer snelwegen. Maar niet ten koste van dit prachtige recreatiegebied.”

„Hillegersberg is een mooie wijk”, vindt bewoonster Hackeng. „Zoiets moet je niet verzieken.”

Nee, liever zien de bewoners dat de snelweg wordt omgeleid door Overschie of ondergronds gaat. „Maar ja”, zegt Groosman. „Je kunt niet overal een ondergrondse tunnel aanleggen. Dat zou een dure zaak worden.”

    • Andreas Kouwenhoven