Verwachtingen 'cruciale' EU-top zijn wisselend

Alle ogen zijn gericht op de „allesbepalende” eurotop in Brussel. Frankrijk en Duitsland willen een strengere begrotingsdiscipline.

Sarkozy en Merkel zullen de onderhandelingstafel niet eerder verlaten dan dat er een ‘krachtig’ akkoord over de redding van de euro ligt. Dat zei de Franse minister van Financiën gisteren in aanloop naar de „allesbepalende” eurotop die vandaag en morgen in Brussel wordt gehouden. Duitsland gaf minder positieve signalen, wat leidde tot verliezen op de financiële markten.

De Franse minister van Financiën François Baroin sprak gisteren met zijn Amerikaanse collega Timothy Geithner. Die liet na afloop van het beraad weten „veel vertrouwen” te hebben in de samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland. Voor de VS is een snelle oplossing van de eurocrisis belangrijk omdat de problemen in de eurozone het herstel van de Amerikaanse economie in gevaar brengen.

Hoewel Frankrijk gistermiddag positieve geluiden over de uitkomsten van de EU-top liet horen, kwamen er minder positieve geluiden uit Duitsland. Een Duitse regeringsfunctionaris zei gisteren anoniem tegen persbureau Reuters dat hij „meer pessimistisch” is dan een week geleden over het bereiken van een deal. In reactie daarop daalden de Europese en Amerikaanse beurzen licht.

Op de eurotop willen de grote Europese landen afspraken maken over strengere begrotingsdiscipline. Merkel en Sarkozy bepleitten maandag een klassieke verdragswijziging om begrotingsdiscipline van eurolanden af te dwingen, wat een overdracht van nationale bevoegdheden aan Europa betekent. EU-president Van Rompuy schreef deze week in een brief aan de Europese regeringsleiders dat geen verdragswijziging, maar alleen beperkte aanpassingen aan het huidige EU-verdrag nodig zijn. Van Rompuys voorstel is makkelijker, maar gaat ook minder ver dan wat Merkel en Sarkozy willen.

Europese leiders komen vandaag samen voor een werkdiner en beginnen morgen officieel aan het overleg. Voorafgaand aan het werkdiner zullen Merkel en Sarkozy spreken met president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB). De leiders hopen dat een overeenkomst op de top de weg vrijmaakt voor de ECB om actiever op te treden in het oplossen van de schuldencrisis. (NRC)