Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Verstoorders van Baliedebat zitten nog vast

Radicale moslims verstoorden gisteravond een islamdebat in De Balie in Amsterdam. Foto Liesbeth Groenendijk via Instagram

De twee radicale moslims die gisteravond zijn gearresteerd nadat ze een debat in De Balie in Amsterdam verstoorden zitten nog steeds vast. De twee Belgen worden morgen voorgeleid.

Het was een debat over de Islam met sprekers als GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi en de Canadese schrijfster en liberale moslima Irshad Manji. Zij hadden het voornamelijk over modernisering van de islam. Zo’n twintig radicale moslims, vermoedelijk van de beweging Sharia4belgium, riepen leuzen als ‘Allah Akhbar’ en gooiden met eieren. Ook zou Manji zijn bespuugd volgens Dibi:

“De agressie was vooral gericht tegen Manji. De mannen dreigden haar nek te breken en bespuugden haar. Ook gooiden zij met eieren, waarvan ik er één met mijn borst opving omdat ik voor haar ging staan. Manji reageerde op hun heftige uitspraken met handkusjes.”

De extremisten zijn tijdens het debat door de politie verwijderd nadat ze weigerden de het podium te verlaten. Twee van hen, 19 en 22 jaar oud, werden vervolgens gearresteerd.

Van der Laan tevreden over optreden politie

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft aan de gemeenteraad laten weten tevreden te zijn over het optreden van de politie tijdens de verstoring van het debat. Er kwamen vragen uit de Raad aan de burgemeester, de politie zou namelijk gehoor hebben gegeven aan de eis van de extremisten om sprekers van het podium te verwijderen. Van der Laan verklaart dat daar geen sprake van was. Er was slechts ruimte nodig om de extremisten uit de zaal te verwijderen. Daar voegt de burgemeester nog een opmerking naar Dibi aan toe tegenover RTV-NH:

“Meneer Dibi was een van mijn favoriete Kamerleden in de tijd dat ik minister was, maar de heer Dibi is niet degene die het langst reflecteert over de manier waarop dingen naar buiten komen.”

Dibi en Manji ontvingen naar aanleiding van het incident bijgestaan veel steunbetuigingen, onder andere van PVV-kamerleden. Ook op Twitter worden de twee sinds gisteravond veelvuldig geprezen door hun beheerste optreden.

Twitter avatar Mirzoza Mirzoza Staande ovatie voor de moed en standvastigheid van @TofikDibi en @IrshadManji ! #Islam #Balie #Amsterdam #PenW
Twitter avatar passerby16 D.L. Alderliesten Wil dit land ooit goed komen dan moet men voorbeeld nemen aan deze 2 moedige mensen & het LEF hebben problemen aan te pakken! 5/5

#Balie.