Verschrikkelijke Turkse wraak

Turkse hackers legden op Sinterklaasavond de site van Ponypark Slagharen plat.

Waarschijnlijk wilden ze PVV’ers in hun ziel raken.

Het is u misschien ontgaan, maar Nederland was op Sinterklaasavond het doelwit van een terroristische aanslag. Hackersgroepering 1923TURK GRUP, naar het jaar waarin de Hilversumsche Draadloze Omroep werd opgericht, hackte de website van attractiepark Slagharen. Op de site plaatsten zij een plaatje van een varken in de Nederlandse driekleur. Daaronder de tekst: „Fuck you Netherlands! On behalf of Turkish Nation this webside has been interfered by 1923 TURK GROUP”. Hackers schrijven nu eenmaal beter in computertaal.

1923TURK GRUP is een groep Turks-nationalistische hackers. Ze hadden het in 2009 al voorzien op Zwitserse websites, toen in dat land een verbod op minaretten werd afgekondigd. De aanval op de website van attractiepark Slagharen is de Turkse wraak op het gedrag van Europarlementariër Barry Madlener (PVV), die eind november een anti-islamitische cartoon aanbood aan zijn Turkse collega Egemen Bagis. Bagis reageerde daarop met: „Put it in your appropriate place”.

Ik kan me voorstellen hoe 1923TURK GRUP tot de keuze voor het pretpark is gekomen. ’s Middags spreken de hackers af, op MSN. Er wordt hoog ingezet. Eerst worden de sites van Nederlandse miljardenbedrijven op hun veiligheid gecheckt. Philips, Ahold, Shell. Helaas: geen noemenswaardige veiligheidslekken. Vervolgens zijn de overheidsinstanties aan de beurt. Het ministerie van Financiën, de provincie Zeeland, de gemeente Boxmeer, digitaal blijken ze allemaal waterdicht. Dan komt een van de hackers met het lumineuze idee om de PVV’er in de ziel te raken: pretparken zijn next in line. De website van de Efteling blijkt afdoende beveiligd. Op de site van Duinrell zit een wachtwoord. Het loopt al tegen elven als de capo di tutti capi spreekt: „Jongens, een doorbraak.” Alle hackers surfen naar de website van attractiepark Slagharen. Nog geen uur later kunnen via de site geen wigwambungalows meer gereserveerd worden.

Vele honderden miljoenen zijn de afgelopen jaren gepompt in terrorismebestrijding. En terecht, blijkt nu. Nog dezelfde dag was de hack ongedaan gemaakt. Ook de nazorg was prima geregeld. Er zijn vooralsnog geen slachtoffers gemeld. Het ‘actueel dreigingsniveau’ is volgens de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid niet veranderd, dat staat nog altijd op ‘beperkt’. Het lijkt me terecht om dit niveau na de aanslag van 5 december op te schroeven naar ‘substantieel’.

Tot die tijd is niemand veilig.

Johannes Visser is schrijver, journalist en oud-redacteur van studentenblad Propria Cures.

    • Johannes Visser