Verlangen naar vroeger

Game

Rayman Origins

Ubisoft, voor Xbox 360, PlayStation 3 ****

Vroeger was alles beter, behalve games. Als we oude games nu terugkijken, blijken ze vaak lelijker dan we ons herinneren. Gelukkig worden er nog spellen gemaakt als Rayman Origins, een ouderwets platformspel in een fonkelnieuw jasje, waarin je rent, springt en glimmende dingen verzamelt.

De kans is groot dat dit retrovermaak vooral aftrek zal vinden bij dertigers. Bij diegenen die de tijd nog heugen dat elke spellenboer kennelijk een eigen mascotte moest hebben. Nintendo had Mario, Sega had Sonic. En de Frans-Canadese uitgever Ubisoft had Rayman, een fantasiefiguur zonder ledematen. Ondanks het ietwat morbide uitgangspunt was het destijds een van de meest charismatische iconen van de gamewereld.

Eind 2011 heeft Rayman niets van zijn magie verloren. Hij heeft er zelfs nog wat bij gekregen dankzij haarscherp en kleurrijk design, waar een energie van afspat die goed past bij zijn drukke karakter. Zelfs zonder ledematen is hij prima bestuurbaar en een genoegen om door levels te manoeuvreren. De mierzoete deuntjes op de achtergrond helpen ook nog eens tegen winterdepressies.

Neem daarbij op de koop toe dat je af en toe uit frustratie de controller op de grond smijt, want Rayman Origins kan behoorlijk lastig zijn. Maar zo was het vroeger ook. En hoewel je met meerdere spelers op één tv kunt spelen, is er geen online functie. Maar die was er vroeger natuurlijk ook niet. Consequent wars van actuele trends dus, die Rayman.

Men zegt dat we in tijden van crisis terugverlangen naar simpelere tijden. Met dit spel is dat geen straf.

Rogier Kahlmann

    • Rogier Kahlmann